Review: NHL 11

Gameplay

Om te beginnen zullen we maar eens gelijk met de deur in huis vallen. NHL 11 speelt geweldig soepel weg. Ik ben zelf totaal geen sportsgame-fan en zette zelfs mijn eerste stappen in de wereld van NHL met deze nieuwe editie. De leercurve voor NHL 11 ligt echter wel erg hoog en ondanks dat ik inmiddels met veel plezier de puck rond tik, zijn er nog altijd dingen die me zwaar vallen.

Review: NHL 11

Controls


Zo zijn er bijvoorbeeld de controls, die zo uitgebreid zijn dat het lastig is om in elke situatie op de juiste manier te kunnen reageren. We speelden de game op de PS3 en werkelijk elke knop op de DualShock wordt gebruikt. Natuurlijk is dit voor de échte fanaten geen nadeel, maar als beginneling in de NHL-wereld viel het me erg zwaar.

Overigens hebben we de game ook nog met de controls uit NHL 94 geprobeerd, maar ook hier konden we niet aan wennen na al gespeeld te hebben met de huidige controller-layout. Wanneer je eenmaal gespeeld hebt met de layout die NHL 11 standaard bezit, is het totaal niet leuk om nog met de controls van NHL 94 aan de slag te gaan, aangezien je dan ineens een hele hoop functies zal missen.

Review: NHL 11
De controls zitten dus wel degelijk goed in elkaar, het is echter een lastige taak om de controls vanaf het nulpunt, waar starters nou eenmaal moeten beginnen, gemeen goed te maken.

Het spel zelf


Tijdens een wedstrijd kreeg ik echt het gevoel dat ik meegezogen werd in het spel. NHL 11 is erg boeiend en verloopt zeer vloeiend. Natuurlijk wordt het spel vaak stilgelegd voor overtredingen, dat is nou eenmaal zo in de ijshockey-sport, maar ook de cutscenes die dan volgen worden als echt gameplay-moment gebruikt. Tijdens deze momenten is het mogelijk om een strategische keuze te maken wat betreft de spelhervatting. Zet ik mijn spelers bij de faceoff in een aanvallende opstelling, of juist in een neutrale? Of kan ik me helemaal geen van beiden veroorloven omdat ik die stomme overtreding maakte en nog anderhalve minuut met een speler minder op het veld sta?

Review: NHL 11
Zelfs ik als leek merk dat NHL 11 op een tactische manier benaderd moet worden. In het begin probeer ik nog met één speler zigzaggend naar boven te gaan en af te ronden op goal. Op zich lukt dit wel, maar de keeper weet wat ik wil en kan zich altijd breed maken, waardoor een dergelijke actie maar zelden tot het succes leidt waar ik op hoop.

De tactische aanpak behelst natuurlijk de opstelling van spelers, het wisselen van linies en het opstellen tijdens een faceoff. Daarnaast kan de algehele opstelling natuurlijk vliegensvlug aangepast worden door gebruik te maken van de vierpuntsdrukknop, waar van uiterst verdedigend tot uiterst aanvallend kan worden gekozen in slechts een enkel moment.

Review: NHL 11

Online


Wat is een sportgame tegenwoordig nog waard wanneer er geen online-mode in zit? Niet veel natuurlijk, en daarom wordt ook NHL al jarenlang voorzien van een online mode. In de online mode is het zoals in de inleiding al vermeld, mogelijk om deel te nemen aan de EA SPORTS Hockey League, maar ook andere modes zijn mogelijk.

Zo is het mogelijk om een speler op te zoeken die over een zelfde pak ervaring beschikt als jijzelf, waardoor er altijd spannende wedstrijden zouden moeten ontstaan, uitzonderingen daar gelaten natuurlijk.

Review: NHL 11
Het online gamen werkt zoals we van de huidige generatie van games eigenlijk al van tevoren verwachten, totaal vlekkeloos. Natuurlijk zit er wel eens een ongelukkig geval tussen, wanneer de connectie erg slecht is komt het daarom dan ook niet tot een wedstrijd, maar wordt deze al van te voren afgebroken. Vervolgens kan er opnieuw gezocht worden naar een geschikte speler.

Een wedstrijd verloopt soepel en zonder LAG. Alle spelers rijden gewoon vloeiend over het veld heen en eigenlijk is deze spelmode leuker dan een gewone wedstrijd tegen de computer zelf. De A.I. lijkt hier toch wat beperkt te zijn, terwijl de mens natuurlijk soms de raarste dingen kan uitvoeren, maar daarmee ook vaak zeer verrassend uit de hoek kan komen.

Table of contents