3min

Android in het nieuw (1)

Zoals je uit de vorige pagina hebt kunnen opmaken, heeft Android een grote visuele update ondergaan. De nieuwe interface komt in alle uithoeken van het mobiele besturingssysteem terug. Ik pik er enkele voorname elementen uit en bespreek ook alvast eventuele relevante functionele wijzigingen. Natuurlijk zijn er meerdere skins voor Android beschikbaar, ik ga in deze recensie uit van de Google Now-skin, omdat deze het meest geavanceerd is en het beste aansluit op Material Design.

Vergrendelscherm


Het vergrendelscherm van Android is uiteraard het eerste element dat gebruikers tegenkomen als ze hun smartphone uit de slaapstand halen. Voorheen was het zo dat er een slotje uit een cirkel geveegd moest worden, nu bestaat het ontgrendelen eigenlijk uit drie mogelijke bewegingen. Veeg je op het scherm van onder naar boven, dan wordt het toestel ontgrendeld of komt de gekozen ontgrendelmethode (patroon, pincode, etc) naar boven. Er staan ook iconen voor het starten van de Telefoon- en Camera-app in de onderste hoeken van het scherm, deze moet je respectievelijk naar rechts en links vegen om te openen. Gezien de makkelijke beweging om je toestel te ontgrendelen, is dit laatste juist weer wat omslachtig omdat je specifiek vanuit het icoon dient te vegen.

Op het vergrendelscherm wordt een klok getoond, maar -indien ontvangen- zijn er ook notificaties te zien. Deze notificaties kan je desgewenst aanpassen door de inhoud van gevoelige apps te verbergen, of de notificaties in hun geheel. De optie hiervoor zit vrij ver in de Instellingen-app weggestopt: kies je bij Schermbeveiliging voor Patroon, PIN of wachtwoord en na het instellen kan je aangeven wat er met notificaties moet gebeuren. Mensen die kiezen voor geen enkele vorm van beveiliging of een simpele veeg behoeven deze vorm van privacy volgens Google niet: deze optie wordt aan hen namelijk niet gegeven. In feite kan iemand de notificaties van een gebruiker met zonder bekwame beveiligingsvorm natuurlijk ook zo inzien door de telefoon handmatig te ontgrendelen, maar het is in mijn optiek ook een beetje een kwalijke principekwestie dat deze optie niet voor iedereen beschikbaar is.

Google heeft ervoor gekozen om de mogelijkheid om widgets op het vergrendelscherm te tonen te verwijderen. Persoonlijk maakte ik daar nooit gebruik van, maar er zijn ongetwijfeld mensen die de optie zullen missen.


Hoofdscherm


Het hoofdscherm is in grote lijnen trouw gebleven aan wat het al was, maar het uiterlijk is in dit opzicht natuurlijk ook aangepast op Material Design. De Google-zoekbalk is bijvoorbeeld niet meer doorzichtig, maar voorzien van een harde wittint en grijze letters. Het bolletje dat indiceert op welk hoofdscherm je je bevindt wordt niet langer groter, maar helderder weergegeven. Ook de achtergrond van mappen en de knop voor het applicatieoverzicht zijn niet langer doorzichtig.

De virtuele knoppen van Android zijn wellicht hetgeen dat je het meest opvalt als je je smartphone of tablet voor het eerst ontgrendelt na de installatie van Lollipop. Niet langer hebben de knoppen de vorm van respectievelijk een pijltje naar links, een huisje en twee vensters. Het zijn nu eenvoudige geometrische vormen: een driehoekje, rondje en vierkantje. Ik vind hetgeen de iconen uitstralen persoonlijk niet bepaald overeenkomen met de achterliggende functie, maar het is ook een kwestie van gewenning. Je gebruikt deze knoppen zo vaak dat dat niet lang duurt en functioneel verandert er ook niks aan. Maar het had wel logischer kunnen en mogen zijn.


Applicatieoverzicht


Als je het overzicht van applicaties opent, gebeurt dit met een razendsnelle animatie die oogt alsof de cirkelvormige knop zich over het gehele scherm spreidt. De animatie verloopt zo snel dat het eigenlijk niet meer mooi is. Ook hier heeft Google de doorzichtige achtergrond ingeruild voor een witte kaart en in dit geval vind ik deze grafische wijziging jammer. Functioneel gezien maakt het niets uit, maar het is er in mijn optiek in dit geval niet mooier op geworden.

De bolletjes met een indicatie van het tabblad waarop je je bevindt hebben dezelfde behandeling ondergaan als op het hoofdscherm. Google heeft functioneel gezien bar weinig aan het overzicht gedaan. Er zijn bijvoorbeeld geen opties om de volgorde van apps aan te passen of om snel meerdere apps te selecteren en verwijderen. Dat goede voorbeeld krijgt Google van derde partijen wel aangereikt, maar er wordt in dit geval niets mee gedaan.