2min

Intern

Voor de liefhebbers van de ingewanden van dit soort apparatuur, hebben we een van de drie Linksys Velop-modules die we hebben gekregen, opengemaakt. We hadden hier overigens toestemming voor van Linksys, want dit is nagenoeg onmogelijk zonder hem te beschadigen. Het is sowieso een behoorlijke klus, omdat het binnenin allemaal erg nauw luistert. Er is overduidelijk optimaal gebruikgemaakt van de beschikbare ruimte in deze tri-band AC2200 router. De siliconen op het bordje zijn hoofdzakelijk afkomstig van Qualcomm. Het opvallendste hieraan is de centrale SoC, die tevens de 2,4GHz- en een van de twee 5GHz-frequenties in de lucht houdt. Dit is de IPQ4019, met een quad-core ARM Cortex-A7 CPU. De vier rekenkernen hiervan zijn met een kloksnelheid van ruim 700 MHz niet de snelste. Ter vergelijking, de IPQ8065 zoals je die in de Netgear R7800 of de Synology RT2600ac aantreft, is geklokt op 1,7 GHz. Let wel, die SoC heeft een CPU met twee cores, niet vier zoals de IPQ4019.

img_20170117_210136Als je goed kijkt, zie je de antennes rechtop in het plastic ophangsysteem zitten.

De antennes voor de drie radio’s zijn alle bovenaan in een soort plastic ophangsysteem aangebracht. Ze staan allemaal onder hoeken van elkaar, om op deze manier in ieder geval in theorie altijd een goede configuratie aan te kunnen bieden aan clients. In totaal zijn er zes antennes zichtbaar. Twee ervan horen bij de IPQ4019 SoC en zijn dus dual-band antennes, voor 2,4 en een keer 5 GHz. De twee van de derde radio, eveneens 5GHz-radio zijn single-band en ook kleiner. We hebben hier dus te maken met twee spatial streams per radio (overigens ook inclusief MU MIMO op 802.11ac 5GHz), wat neerkomt op 2 x 867 Mbps op 5 GHz en een keer 400 Mbps op 2,4 GHz. Samen kom je dan na wat creatief afronden op AC2200. img_20170117_205129

De opengemaakte module ondersteboven, met links op de behuizing de Zigbee-antenne.

Als de wifi wordt verzorgd door vier van de zes antennes, hoe zit het dan met die andere twee? Die zitten ook nog eens op een dochterbordje dat ergens tegen de zijkant van de behuizing is geplaatst. Een van die twee antennes is voor Bluetooth. Het zit er dus wel degelijk in, ook al hebben wij het tijdens het installeren niet voorbij zien komen. Die andere is een Zigbee-module, waarvoor tot op heden geen toepassing bekend is. Deze is vooralsnog niet geactiveerd en Linksys rept er ook met geen woord over via de officiële kanalen. Dit is waarschijnlijk iets voor een toekomstige update. Een toepassing in het smart home-domein ligt voor de hand, maar wellicht dat Linksys hier andere plannen mee heeft.

img_20170117_212409Het zeer bescheiden bordje, met bovenaan het dochtbordje met de Bluetooth (links)- en Zigbee-module erop.