Toepassingen

De hardware van de Surface Hub is interessant, maar is niet waar het uiteindelijk om draait. De Surface Hub draait om de toepassingen die Microsoft ervoor heeft ontwikkeld. Een app staat hierin centraal, namelijk Skype for Business. De Surface Hub is namelijk een ideaal apparaat om tijdens een vergadering te gebruiken, waarbij er mensen aanwezig zijn in de vergaderzaal maar ook extern inbellen via Skype for Business. Wat je op dit moment vaak ziet bij Skype for Business is dat men kiest voor audiogesprekken zonder beeld erbij. Bij de Surface Hub is video eigenlijk standaard geactiveerd. Waardoor een sessie toch ook wat meer lading krijgt. surface-hub-homescreen Op de Surface Hub is een speciale versie van Skype for Business aanwezig die de mogelijkheden van de Surface Hub volledig benut. Zo maakt het apparaat gebruik van beide camera’s die aan de linker- en rechterzijde in het apparaat zitten verwerkt. Afhankelijk van de persoon die praat in de vergaderruimte wordt het beeld bepaald. De Surface Hub probeert steeds de persoon die praat zo goed mogelijk in beeld te krijgen. Daarvoor schakelt het tussen de twee aanwezige camera’s, maar maakt het geen gebruik van een zoomfunctie. Het apparaat zorgt ook dat altijd de volledig vergaderruimte in beeld blijft, dus als iemand in de rede valt en begint te praten weten de inbellende deelnemers ook meteen wie dat is. Microsoft Surface Hub foto laptopscherm

Bovenstaand is een foto van een laptopscherm, vandaar dat de kwaliteit wat minder is. Het beeld is in de praktijk gewoon scherp.

We hebben dit getest met de Surface Hub bij Microsoft op kantoor en hoewel de Surface Hub een paar seconden vertraging heeft met het wisselen tussen de cameraposities, werkt het verder uitstekend. Misschien is die vertraging ook wel wenselijk om geen flipperkast te krijgen in beelden. De Surface Hub kan echter in veel meer zaken voorzien tijdens de vergadering. Zo kan ervoor worden gekozen om bijvoorbeeld een powerpoint-presentatie te geven die mensen in de vergaderzaal maar ook de Skype-gebruikers kunnen zien. Dat is op zich geen unieke feature overigens. Waar we wel van onder de indruk waren was de mogelijkheid om bijvoorbeeld met alle aanwezigen een whiteboard te openen, waarbij de optie wordt geboden dat iedereen tegelijk aantekeningen kan maken en zijn of haar punten kan toevoegen aan het whiteboard. microsoft_surface-hub-4284_cropped_a Dit kunnen de inbellers doen, doordat het whiteboard gebruikmaakt van OneNote-technologie, maar ook de aanwezigen in de vergaderzaal door gewoon naar het scherm te lopen en hun input toe te voegen. Op die manier kunnen alle deelnemers tegelijk hun input leveren, in plaats van dat iedereen dat om de beurt moet opnoemen, terwijl één gebruiker het vervolgens toevoegt. Deze nieuwe manier van samenwerken is in ieder geval in theorie veel efficiënter. Volgens Microsoft is dit een erg populaire functie omdat bij het begin van een project, ongeacht in wat voor bedrijf je werkt, er een snelle start gemaakt kan worden en er heel snel ideeën op tafel komen. Uiteindelijk zal natuurlijk wel één iemand het voortouw moeten nemen om na de vergadering alle aantekeningen om te zetten in een goed geordend plan. Als een vergadering is afgelopen kunnen de aantekeningen eenvoudig worden bewaard door deze te delen en per e-mail te delen aan alle aanwezigen of alleen met de organisator van de vergadering. Onderop de Surface Hub zit een knopje met “I’m done”. Als daarop wordt geklikt verschijnt er een waarschuwing dat alle niet opgeslagen content zal worden gewist, tenzij de gebruiker het afsluitproces onderbreekt. Hiervoor heeft hij of zij 10 seconden de tijd. Daarna reset de Surface Hub en is deze klaar voor een volgende sessie.

Andere apps

Zoals gezegd is Skype for Business de ‘killer-app’ voor de Surface Hub. We hebben het verder ook al gehad over het whiteboard en over powerpoint. Natuurlijk kan je ook een browservenster openen en de inhoud daarvan delen met alle aanwezigen. Verder is het mogelijk om zelf apps te ontwikkelen voor de Surface Hub. Het apparaat maakt in de basis gewoon gebruik van Windows 10, dus elke Windows 10-app uit de Windows Store kan op het apparaat werken. Als een bedrijf ontwikkelaars in dienst heeft die Windows 10-apps kunnen maken, kunnen ze dat ook voor de Surface Hub. Om andere Windows 10-apps te gebruiken, bijvoorbeeld Mural, een app waarmee elke gebruiker allemaal post-its kan plakken om ideeën op te doen voor een nieuw project, moet de systeembeheerder deze app installeren op de Surface Hub voordat die beschikbaar is in vergaderingen. Gebruikers die enkel gebruikersrechten hebben kunnen geen apps toevoegen aan de Surface Hub overigens. Als er tijdens een vergadering speciale apps nodig zijn, moet hier dus vooraf goed over nagedacht worden en moet de beheerder deze installeren.