2min

De kern blijft bestanden delen en overzetten

Wat ons betreft zouden fabrikanten van nas-apparaten er goed aan doen om zich primair bezig te houden met de rol van de nas als server, zowel in de smalle als in een iets bredere zin van dat woord. Uiteraard hebben we het dan in eerste instantie over een rol als bestandsserver voor een (bedrijfs-)netwerk. Op dit punt heeft Synology ook enkele vernieuwingen doorgevoerd. Een van de ingrijpendste is toch wel Active Backup. In potentie is dit pakket zeer zeker interessant voor zakelijke omgevingen. Deze dienst (waarvoor overigens extra betaald moet worden) creëert namelijk een centrale beheerinterface voor alle back-ups vanaf Windows- en Linux-machines in het netwerk. Let wel, vooralsnog is dit pakket nog in beta en raadt Synology aan om het vooralsnog niet te gebruiken in combinatie met apparatuur die je als essentieel aan zou merken.

Met Active Backup kun je centraal de back-ups beheren van de machines in je netwerk.

Een andere dienst die sinds DSM 6.1 vindbaar is in het Package Center en net als Active Backup nog in beta is, maar die ook interessant kan zijn voor de zakelijke gebruiker, is Presto. Deze dienst, die gebruikmaakt van de nieuwe Synology Internet Transfer Accelerator, maakt het volgens Synology mogelijk om via WAN veel hogere overdrachtsnelheden te bereiken dan normaal gesproken mogelijk is. De verbinding tussen de client (waarop een stukje software geïnstalleerd moet worden) en de Presto File Server is voorzien van 128-bit AES-encryptie.

Met USB Copy kun je profielen aanmaken voor de aan te sluiten opslagmedia.

Als het gaat om het ontvangen en verzenden van bestanden, verdient USB Copy ten slotte ook nog een vermelding. Het is al sinds mensenheugenis mogelijk om met een druk op de knop voorop nagenoeg ieder nas-apparaat dat je kunt kopen de inhoud van een aangesloten usb-opslagmedium te kopiëren naar de nas. Synology heeft als onderdeel van DSM 6.1 deze functie wat uitgebreid. Zo is het mogelijk om profielen in te stellen. Je kunt er bijvoorbeeld voor kiezen om automatisch met het kopiëren te beginnen op het moment dat een medium aangesloten wordt, of op vaste tijden de bestanden overzetten. Dat laatste kan bijvoorbeeld handig zijn als je er zeker van wilt zijn dat er iedere dag aan het einde van de dag een kopie gemaakt wordt naar een externe harde schijf. Je kunt er bij het aanmaken van een profiel verder nog voor kiezen om bepaalde typen bestanden niet of juist wel te kopiëren, waarbij je kunt filteren op audio, video, afbeeldingen en documenten.