Eerste indruk

Onze eerste indruk van de Microsoft Surface Studio is zonder meer positief. Het is een knap staaltje design, waarbij het zeer fraaie scherm met name opvalt. Met 28 inch is dat lekker groot en de 3:2-schermverhouding maakt het nog iets groter dan een 16:9-paneel met een dergelijke diagonaal. Het is Microsoft gelukt om serieus veel onderdelen in het relatief kleine doosje onder het scherm te stoppen. Volgens wat wij hebben begrepen, zit er zelfs een subwoofer in, die samen met de speakers in de onderrand van het scherm een zeer acceptabel geluid produceren.

Er is bij de ontwikkeling overduidelijk gedacht aan de grafische professional, de primaire doelgroep van de Studio. De mogelijkheid om van de Studio een zeer solide tekentafel te maken zal designers zeer zeker aanspreken, al staat of valt alles natuurlijk met hoe goed zaken zoals de Surface Pen en Surface Dial in de praktijk werken. Met name die laatste accessoire biedt in potentie veel mogelijkheden.

Van het meegeleverde toetsenbord en de meegeleverde muis zijn we vooralsnog niet enorm gecharmeerd, al moeten we hier ook wat meer tijd mee doorbrengen om er echt een oordeel over te kunnen vellen natuurlijk. Dat er een nieuw Ergonomic Keyboard aankomt, juichen we juist weer toe. Verder zou het ons niet verbazen als de aansluitingen achterop de voet in de praktijk wat lastig bereikbaar zijn. Of je moet de Surface Studio natuurlijk gewoon midden op tafel in het midden van een kamer neerzetten. Het zou ons overigens niets verbazen als dit veelvuldig zal gebeuren, want een ding is zeker: het design van de Surface Studio is dermate doordacht dat het van alle kanten geen straf is om naar hem te moeten kijken.

Zodra we de kans krijgen om de Microsoft Surface Studio aan een uitgebreidere test te onderwerpen, zullen we dat uiteraard doen. Wanneer dat zal zijn, weten we op dit moment nog niet, zoals het ook nog niet bekend is wanneer de Studio in onze regio op de markt komt en wat hij precies moet gaan kosten.