3min

Tags in dit artikel

, , ,

Bouwkwaliteit en gebruik

Bouwkwaliteit

Apple staat bekend om het hoge niveau van afwerking en ditzelfde valt te zeggen van de MacBook Pro’s. De behuizing voelt zeer stevig en lijkt, mede omdat het om een behuizing van aluminium gaat, ook wel tegen een stootje te kunnen. Nergens kunnen we ook maar een flintertje vinden dat er op wijst dat de laptop niet 100% goed is afgewerkt.

Het scharnier is redelijk stroef te noemen, maar als we de laptop snel naar voren kantelen, valt het scherm geheid dicht. Wij zien liever dat het scharnier zo stevig is, dat het scherm min of meer op dezelfde positie blijft bij dit soort bewegingen.

Een ander puntje van kritiek is de krasgevoeligheid van de behuizing. Ondergetekende heeft zelf een MacBook Pro van begin 2009 en deze heeft voornamelijk aan de onderkant een aantal lelijke (soms diepe) krassen. Deze ontstaan voornamelijk wanneer de laptop verschoven wordt op een tafel, terwijl er bijvoorbeeld zandkorrels of andere kleine vuiligheid onder ligt. Met een laptop met zo’n afgewerkt uiterlijk is vooral het eerste krasje natuurlijk wel een pijnlijke gebeurtenis.



Gebruik

Over het gebruik van Mac OS X Snow Leopard is enige tijd terug een reeks artikelen geschreven. Mocht je meer willen weten van het gebruik van dit besturingssysteem, dan verwijs ik je graag door naar deze artikelen. Met de introductie van Mac OS X Lion zullen we een nieuw artikel schrijven over de vernieuwingen.

Wat betreft gebruik is de ervaring op de nieuwe MacBook Pro weinig verschillend van de eerdere Intel-edities, al is deze MacBook Pro natuurlijk wel weer een stuk krachtiger. Aangezien Lion nog niet geïntroduceerd is kunnen we ook niet bijzonder veel nieuws bespreken, op FaceTime HD na.

FaceTime HD wordt bij deze MacBook Pro gratis geleverd. De gebruiker logt in met een Apple ID en kan vervolgens door het adresboek scrollen om een contact uit te kiezen en te bellen. De ontvanger hoeft FaceTime op dat moment niet draaiende te hebben, maar krijgt dan wel een melding dat er contact wordt gezocht en kan dit accepteren of weigeren. Het beeld van de iSight-camera is duidelijk beter dan dat van de oudere MacBook’s, al spreken we over dezelfde hardware. De hogere resolutie van 720p heeft dus wel degelijk zin, al blijft het natuurlijk de vraag of de oudere laptops deze resolutie werkelijk niet aan zouden kunnen.

Aangezien er op het moment nog weinig ThunderBolt-producten op de markt zijn, kunnen we deze interface nog niet testen. Het blijft voorlopig dan ook nog even de vraag of deze interface niet hetzelfde lot wacht als bijvoorbeeld Firewire, wat ook nooit écht door kon breken.



Accuduur

De MacBooks staan qua accuduur bekend als producten met een lange adem. Dit geldt natuurlijk ook voor deze MacBook Pro. Volgens opgave van Apple zou de laptop maar liefst 7 uur kunnen doen met één acculading. In de praktijk komt deze bewering inderdaad ook aardig uit, bij normaal gebruik. Bij intensief gebruik halveert de accuduur al gauw naar een uur of 4, wat nog steeds zeer indrukwekkend is voor een laptop, dat moet gezegd worden.