4min

Tags in dit artikel

, , ,

Verpakking, inhoud en uiterlijk

Verpakking

Apple levert MacBook-artikelen al jarenlang in dezelfde soort verpakkingen. We ontvingen van Apple een witte doos met een handvat aan de bovenkant. Op deze doos staat op de voorkant een langwerpige afbeelding van een dichtgeklapte MacBook Pro. Dat de inhoud van deze doos een MacBook Pro betreft is overigens ook in één opslag duidelijk, daar dit ook tekstueel op de voorkant vermeld staat.

Op de achterkant staat een afbeelding van de MacBook Pro wanneer deze opengeklapt is. Verder vinden we aan de zijkant nog een aantal logo’s van de verschillende onderdelen die in het product zitten.





Inhoud

Als we de doos openmaken zien we natuurlijk direct de MacBook Pro tevoorschijn komen. Als we deze uit de doos lichten komen ook een klein aantal accessoires tevoorschijn. Het gaat dan om een lichtnetadapter, welke voorzien is van Apple’s MagSafe-aansluiting welke al heel wat MacBooks van een zekere dood heeft kunnen redden. Het idee van deze aansluiting is dat de kabel loslaat wanneer er te veel kracht op wordt uitgeoefend. Loop je bijvoorbeeld per ongeluk tegen de kabel aan terwijl deze is aangesloten, dan zou de gemiddelde laptop van de tafel, de bank, het bureau, etc. vallen en dat is natuurlijk nooit goed voor het product. Met de MagSafe-aansluiting zullen dit soort situaties minder vaak voorkomen. De adapter is naar keuze te voorzien van een extra kabel waardoor de te overbruggen afstand groter wordt.

Verder heeft Apple ook een tweetal DVD’s met Mac OS X Snow Leopard en aanvullende applicaties in de doos zitten, alsook een tweetal handleidingen en een poetsdoekje om de vingerafdrukken van het scherm te poetsen.

Daarmee hebben we de inhoud van de doos reeds besproken, voor de prijs van dit product wordt er natuurlijk bijzonder weinig meegeleverd met de MacBook Pro.





Uiterlijk

Wat uiterlijk betreft is de MacBook Pro bijna identiek aan de eerdere Unibody-uitvoeringen, welke al enkele jaren in omloop zijn. Unibody is een term die Apple in het leven riep voor producten die uit één stuk aluminium vervaardigd zijn. Het grote voordeel van deze productiemethode is dat het product een stuk steviger is dan wanneer het uit een aantal afzonderlijke onderdelen zou zijn opgebouwd.

De buitenkant van de laptop is eenduidig vormgegeven met ronde, subtiele hoeken en natuurlijk het verlichte Apple-logo op de achterkant van het scherm. De plaat onderaan de onderkant van de MacBook Pro is met een tiental schroeven vastgemaakt.

Aan de linkerzijkant vinden we alle aansluitingen van de MacBook Pro. Van links naar rechts: MagSafe-, LAN-, Firewire 800-, Mini-DisplayPort/ThunderBolt-, 2x USB 2.0-, SD Card- en Audio in- en uitvoer-aansluitingen.

Verder naar rechts zit nog een klein knopje met daarnaast 8 LEDjes. Als men op deze knop drukt, is aan de LEDjes af te lezen hoe vol de accu van de MacBook Pro is, ook wanneer de laptop volledig uitgeschakeld is. Een slimme en handige functie.



Aan de rechterkant van de MacBook Pro zit de SuperDrive, welke natuurlijk CD’s en DVD’s kan uitlezen, maar helaas geen ondersteuning voor Blu-ray biedt. Links naast de SuperDrive-sleuf zit een gaatje waarmee een Kensington-slot vastgemaakt kan worden.

Aan de voorkant van de behuizing zit rechts een dun sleufje, waar een Infrarood-ontvanger achter zit, bedoeld voor het ontvangen van signalen van bijvoorbeeld de Apple Remote. Links naast deze sleuf zit (onzichtbaar) nog een kleine sleuf waarachter een LEDje zit, welke oplicht wanneer het scherm van de laptop is uitgeschakeld, of langzaam knippert wanneer het systeem zich in de slaapstand bevindt. Aan de achterkant vinden we geen aansluitingen of ingangen.





Als we de MacBook Pro openklappen zien we het glanzende scherm van 15 inch, met hieromheen een -evenzo glanzende- zwarte lijst. Boven het scherm bevindt zich de iSight-camera welke men kan gebruiken met bijvoorbeeld FaceTime HD en Photobooth.

Het toetsenbord van de laptop is opgebouwd uit zwarte toetsen waar zich enige afstand tussen bevindt. Voor nieuwe gebruikers vereist dit toetsenbord wellicht enige aanpassing, maar dit soort toetsen werken zeer prettig bij het schrijven van langere teksten. Veel andere fabrikanten stappen inmiddels ook over op dergelijke toetsenborden. Het toetsenbord is overigens ook voorzien van verlichting, zodat ook in een donkere ruimte goed te zien is welke toets je aanslaat. Aan weerszijden van het toetsenbord bevinden zich twee speakers. Rechtsboven is de Aan/Uit-knop van het systeem geplaatst.

Onder het toetsenbord bevindt zich een ander zeer kenmerkend onderdeel van de MacBook Pro, wat tevens geïntroduceerd werd met de Unibody MacBooks, namelijk de Multitouch-pad, welke mijns inziens nog altijd ongeëvenaard is. Het touchpad kan overweg met commando’s afkomstig van meerdere vingers. Apple programmeert standaard commando’s met maximaal vier vingers in, maar met aanvullende software als BetterTouchTool kan je zelfs verder gaan dan dat. Andere fabrikanten proberen al enige tijd om deze functies over te nemen in eigen producten, maar zoals gemeld, vooralsnog werkt de implantatie nog niet zo goed als Apple’s uitvoering.