3min

Tags in dit artikel

, , ,

Gebruik (2)

Scherm


Het scherm van de iPhone 4S is door Apple niet belicht en lijkt ook niet echt verbeterd te zijn. Qua resolutie hebben iPhone gebruikers natuurlijk ook sowieso al geen enkele reden om te klagen. Het Retina-scherm heeft een pixel per inch-verhouding welke hoger is dan dat het menselijk ook kan waarnemen en dan valt er in principe in dat opzicht ook niet zo veel meer te verbeteren.

Qua kleuren had Apple echter nog wel wat verbetering door kunnen voeren als we kijken naar de concurrentie van de Super AMOLED Plus-schermen waarmee bijvoorbeeld de Samsung Galaxy S II is voorzien. Bij dit toestel zijn de kleuren net wat ‘voller’ en is zwart ook echt zwart. Vooral dit laatste is bij de iPhone 4S niet het geval. De kleur zwart is bij de iPhone 4S eerder een donkere grijstint.


Aan de andere kant moeten de Super AMOLED Plus-schermen vooralsnog duidelijk onderdoen qua resolutie: de iPhone geeft op zijn scherm van 3,5 inch maar liefst 60% meer pixels weer dan dat de Galaxy S II dat doet op zijn scherm wat bovendien nog eens bijna een inch groter is. Het aantal pixels per inch dat de iPhone 4S kan weergeven is vooralsnog gewoon ongekend hoog en dat merk je ook tijdens het gebruik omdat het scherm zo belachelijk scherp is.

Het is eigenlijk gewoon wachten op een fabrikant die de Retina-resolutie kan bewerkstelligen in combinatie met de kleurweergave van AMOLED en het perfecte 2D-scherm is geboren.

Antenna-gate


De drama rondom de antenne van de iPhone 4 moet een nachtmerrie zijn geweest voor Apple. Hoewel de problemen slechts deels werden opgelost middels ene software upgrade is er nooit een verandering in het ontwerp van deze telefoon doorgevoerd om te zorgen dat het probleem bij nieuwe modellen niet langer kan voorkomen.

Bij de iPhone 4S is het antenne-systeem sowieso veranderd om de telefoon geschikt te maken als ‘World Phone’. Door de wijzigingen lijkt ook de ‘death grip’ niet langer aanwezig te zijn en zo is de iPhone 4S dus niet onderhevig aan dezelfde problemen als zijn voorganger, wat natuurlijk toch wel erg fijn is. Voor de zekerheid heb ik de telefoon op een veelvoud aan manieren vastgehouden om te kijken of het signaal wegvalt, daarnaast heb ik ook gekeken of het verschil maakt wanneer de zwarte strepen in de metalen band met elkaar te verbinden, maar in alle gevallen was de ontvangst de volle vijf streepjes, of één minder.De iPhone 4S biedt overigens de zelfde internetsnelheden als de concurrerende 4G-telefoons welke wij in Nederland nog niet kunnen gebruiken op die snelheid, vanwege de afwezigheid van een 4G-netwerk. De door Apple beloofde snelheid van 14,4 mbps wordt bij T-Mobile nog niet geleverd, maar KPN en Vodafone lopen er wel mee te koop dat deze snelheden op hun netwerk te halen zijn, eigenlijk zijn deze providers dus helemaal klaar voor de nieuwe iPhone en T-Mobile, de originele iPhone-aanbieder opvallend genoeg niet.

Accu


Hoewel de iPhone 4S niet werd geplaagd door problemen rondom de antenne, heeft ook deze telefoon al heel wat publiciteit gehad door problemen met de accu. Het lijkt er op dat in sommige gevallen een iCloud-backup kan zorgen voor een bug waardoor de locatie van de telefoon op constante basis wordt geraadpleegd voor het instellen van de tijdzone van het toestel.

Hierdoor is de batterij binnen luttele uren leeg en dat is natuurlijk erg vervelend. Apple zou met iOS 5.0.1 zorgen dat de problemen verleden tijd zijn, maar leek hier slechts deels in te slagen. Op korte termijn wordt iOS 5.0.2 verwacht, welke de problemen definitief de nek om zou moeten draaien. We wachten in spanning af.

In de tussentijd heb ik zelf geen problemen ondervonden met de accu. Onder normaal gebruik kan ik ongeveer twee werkdagen vooruit met de accu, dat houdt in dat de telefoon één nacht zonder stroom kan en vervolgens weer opgeladen moet worden wanneer ik weer ga slapen.

Met mijn iPhone 3GS was dit een ander verhaal, die telefoon haalde in sommige gevallen, ofwel onder intensief gebruik, soms het einde van de dag maar nauwelijks. De iPhone 4S plakt er dus normaliter een dag extra aan.