4min

Tags in dit artikel

, , ,

Uiterlijk

Algemeen


Qua uiterlijk is de iPhone 4S zoals vermeld weinig nieuws. Het ontwerp is immers nagenoeg identiek aan dat van de iPhone 4. De volumeknoppen en het mute-schuifje zijn enkele millimeters verplaatst en één van de antennes is van de bovenkant van het toestel naar de rechter zijkant verplaatst en dan zijn de ‘grootste details’ daarmee ook eigenlijk wel besproken.

De iPhone 4S is voorzien van een glazen voor- en achterkant, wat je niet veel terugziet bij de concurrentie. Apple heeft hierover ook zeker kritiek te verduren gekregen. Bij een val heb je immers tweemaal zoveel kans dat het glas breekt wanneer er twee zijdes van glas zijn in plaats van slechts één. Aan de andere kant is het natuurlijk wel een ontzettend mooi gezicht, die glazen achterkant.Na een korte gewenningsperiode (ik heb zelf een iPhone 3GS, waarvan de achterkant afgerond is) ligt de iPhone 4S zeer goed in de hand. Door de zijkanten van geborsteld staal ligt het toestel ook vrij stevig en zal deze niet gauw uit je hand glijden, iets dat overigens bij de iPhone 3GS ook echt niet het geval was.

Met zijn gewicht van 140 gram is de iPhone 4S geen lichtgewicht, maar ook zeker niet zo zwaar als bijvoorbeeld de LG Optimus 3D welke een gewicht van maar liefst 168 gram heeft. In vergelijking met de iPhone 4 is er een miniem gewicht van 3 gram bij gekomen, maar ik vraag me af of je dat zal voelen bij een eventuele overstap.

Voorkant


De voorkant van de iPhone 4S is voor het grootste deel gereserveerd voor het schermvan 3,5 inch. Enige jaren terug was dit een indrukwekkende grootte, tegenwoordig zien we al ’telefoons’ als de Samsung Galaxy Note met schermen van meer dan 5 inch op de markt verschijnen. Het ligt er maar aan waar je voorkeur ligt natuurlijk. Een groter scherm geeft je qua gebruik meer mogelijkheden, maar zorgt er ook voor dat het apparaat in zijn geheel ongeveer net zo veel groter wordt.Boven het scherm bevindt zich een horizontaal speakertje voor het voeren van telefoongesprekken. Links daarvan zit de cameralens welke je kan gebruiken voor applicaties als FaceTime. Hoewel de sensoren met het blote oog niet te zien zijn, zijn er wel degelijk sensoren voor het uitschakelen van het scherm tijdens telefoongesprekken en voor het meten van het omgevingslicht.

Onder het scherm is de alom bekende Home-knop geplaatst. Er gingen geruchten dat deze vervangen zou worden door een aanraakgevoelige strip, maar dat is vooralsnog in ieder geval niet gebeurd. Er schijnen verregaande plannen te zijn geweest voor een iPhone 5 waarbij dit inderdaad het geval was, maar bij de iPhone 4S zien we gewoon de gebruikelijke home-knop wederkeren.

Zijkanten


De iPhone 4S’ skelet is een soort inwendig en uitwendige constructie, zoals al bij de eerste iPhone het geval is geweest. Het skelet heeft bij het ontwerpen van de iPhone 4 echter een flinke make-over gekregen en werd tevens gebruikt als antenne. De metalen band aan de buitenkant is gemaakt van geborsteld en roestvrij staal en geeft de iPhone veel stevigheid. De behuizing geeft zo goed als niets mee wanneer er druk op wordt uitgeoefend.

Aan de linker zijkant vinden we een tweetal knoppen voor het regelen van het volume, alsook een schuifje waarmee het geluid in haar geheel kan worden uitgeschakeld. De tegenovergestelde zijde huisvest een smal schuifje waar uitsluitend een Micro SIM-kaart kan worden geplaatst. Waar de iPhone 4 nog de eerste telefoon was die gebruik maakte van dit nieuwe kaartje, lijken andere fabrikanten tegenwoordig ook voorzichtig overstappen naar de nieuwe standaard. Zo heeft Nokia onlangs ook de Lumia 710 en 800 uitgegeven, welke net als de iPhone 4 en 4S alleen werken met een Micro SIM.Bovenop het toestel is aan de linkerkant een 3,5 mm aansluiting voor een koptelefoon of de meegeleverde headset te vinden. Een klein stukje verder naar rechts zit een klein gaatje waarachter een microfoon is geplaatst, welke zorgt voor het annuleren van lawaai, zodat je goed te verstaan zou moeten zijn in een lawaaierige omgeving. Helemaal aan de rechterkant is tevens de standby-knop van het toestel te vinden.

Aan de onderkant van de iPhone 4S vinden we de Dock Connector. Persoonlijk hoop ik bij elke iteratie van de iPhone dat Apple deze standaard overboord gooit ten faveure van compatibiliteit en gemak, vooralsnog is dit niet het geval geweest. Naast de connector bevindt zich links de primaire microfoon. Rechts bevindt zich de speaker. Er is dus maar een enkele speaker, wat resulteert in mono-geluid, zoals overigens bij de meeste smartphones het geval is.

Achterkant


De glazen achterkant huisvest natuurlijk de camera en flitser. Hoewel er geruchten gingen dat de flitser aan de rechterzijde van de achterkant zou worden geplaatst, is deze weer gewoon naast de lens terug te vinden.

Een stukje onder dit tweetal is een spiegelend Apple-logo te vinden en een heel stuk daaronder de tekst ‘iPhone’. Niet ‘iPhone 4S’ of iets dergelijks. Ook de opslagruimte is niet terug te vinden op de achterkant. Dit was overigens ook bij de iPhone 4 al niet het geval.

Binnenkant


De iPhone 4S is net als zijn voorgangers niet open te maken. Het vervangen van onderdelen zoals de accu is daarom een taak die Apple of reparateurs moeten uitvoeren. Overigens is dit principe ook bij zo goed als alle Windows Phone-toestellen ingevoerd. Het draagt bij aan het gesloten systeem dat Steve Jobs al veel jaren voerde.