3min

Tags in dit artikel

, , ,

Gebruik

Algemeen


Qua gebruik is de iPhone 4S niet anders dan andere iPhones. Ook de iPhone 3GS en iPhone 4 kunnen voorzien worden van iOS 5 en daarmee zijn er zo goed als geen verschillen tussen deze drie toestellen bij het normale gebruik. Voor het gebruik van iOS 5 wil ik je graag doorsturen naar mijn review over dit mobiele besturingssysteem.

Natuurlijk is te merken dat de iPhone 4S weer een stukje sneller is dan zijn voorganger, wat uiteraard te danken is aan de A5-chip. Applicaties worden weer net wat sneller ingeladen en ook pagina’s worden erg snel ingeladen.

Siri


Hetgeen waar de iPhone 4S zich qua software natuurlijk echt weet te onderscheiden is de aanwezigheid van de Siri-software. Siri is software welke aan te sturen is met je stem. Daar is niks nieuws aan, ware het niet dat Siri echt lijkt te begrijpen wat je zegt en dat het daarom mogelijk is om op verschillende manieren het zelfde te bereiken. Vraag je ‘What will the weather be like today?’ of ‘Will I need my raincoat today?’ en je krijgt in beide gevallen het weer voor vandaag te zien, waarbij Siri overigens wel verschillend commentaar geeft op de werkelijke vraag.



Het grote nadeel van Siri is dat de software vooralsnog in bètafase verkeert en daarom niet te gebruiken is in het Nederlands. Siri kan je wel gebruiken in het Engels, Duits en Frans. Verschillende extra talen worden spoedig toegevoegd, maar het lijkt er op dat Nederlands daar nog niet bij zal zitten. Naar verwachting zal ondersteuning voor ons taaltje zelfs nog tot eind 2012 op zich laten wachten.

Gebruik je Siri in het Engels, dan kom je echter ook al een heel eind, maar dan is het toch meer ‘voor de leuk’ om Siri te gebruiken dan dat je Siri echt als partner toepast op je dagelijkse leven. Voor Engels-, Duits- en Franstaligen is de aanwezigheid van Siri mogelijk een groot voordeel, voor ons Nederlanders is het geen grote toevoeging, helaas.

In vergelijking met welke andere telefoon dan ook is Siri op het moment duidelijk de beste software voor spraakherkenning. Siri kent veruit de meeste mogelijkheden en begrijpt je spraak duidelijk vaker dan andere software en dat komt doordat Siri in plaats van woorden aan elkaar te plakken tot een commando de context van de zin weet te herkennen.

AirPlay


Apple was zo aardig om ons voor onze review van de iPhone 4S tevens te voorzien van een Apple TV, zodat wij de nieuwe AirPlay-functies van de telefoon konden testen. Met oudere iPhones was het reeds mogelijk om foto’s, muziek en film af te spelen op een groot scherm middels de Apple TV.

Met de iPhone 4S en iPad 2 wordt daar het één en ander aan toegevoegd, of eigenlijk: alles. Je kan je scherm synchroon laten weergeven op een TV via een Apple TV. In de praktijk betekent dit dat je niet alleen foto’s, muziek en films kan afspelen op je grote scherm, maar ook dat je kan internetten en spelletjes spelen op je grote scherm.

De oude functies werken prima, helaas ben ik niet bijzonder te spreken over de kwaliteit van de ervaring wanneer ik mijn scherm te allen tijde deel met de Apple TV. Over het algemeen gaat het allemaal wel oké, totdat ik een willekeurige game opstart. In de wat ‘drukkere’ scenes van zo’n game wordt de boel toch aardig aan de tand gevoeld en slaat de verbinding tussen de twee apparaten toch redelijk op tilt wat resulteert in haperingen en een minder goede spel-ervaring. De hapering in een spel kan immers een kwestie van leven of dood zijn.

Internetten en andere zaken gaat prima, al denk ik dat je door de grote interface-elementen toch beter af bent wanneer je gebruik maakt van een iPad via Apple TV of een normale computer. Maar, het idee is leuk en dat het allemaal kán is een goede zaak. Het is alleen jammer dat games niet altijd even soepel draaien.