3min

Tags in dit artikel

, ,

Verpakking, installatie en introductie

Verpakking


Zodra ik MAGIX Music Maker MX Premium 18 onder ogen kreeg, was ik onder de indruk van de verpakking. Deze ziet er zeer gelikt en professioneel uit. Aan de zwarte achtergrond herken je onmiddellijk dat het om de Premium-versie gaat: de standaardversie kent een witte achtergrondkleur.

Op de voorzijde is het arrangerveld afgebeeld met een hoofdtelefoon en microfoon. Dit is een eerste indicatie van de mogelijkheden van het muziekprogramma, maar daarover straks meer. Tevens heeft de voorzijde nog een sticker met daarop een aantal nieuwe elementen voor deze versie van MAGIX Music Maker. Helemaal onderin is een kleine balk opgenomen met de nieuwe functionaliteiten die deze versie rijker is.

Op de zijkant vermeldt MAGIX de minimale systeemeisen waarover je dient te beschikken als je het muziekprogramma wil installeren. Tevens vermeldt de doos welke bestandsformaten je kunt importeren en exporteren.

Installatie


Het installeren van MAGIX Music Maker is zeer eenvoudig. Je doet de bijgesloten cd in je computer en volgt de aanwijzingen op het scherm op. Wel waarschuw ik lezers vooraf dat de installatie ongeveer 20 tot 25 minuten in beslag zal nemen. Zorg dus dat je comfortabel zit, wat te drinken in de buurt hebt of dat je in de tussentijds iets nuttigs met je tijd kunt doen.

Als je nagaat dat de installatiesoftware enkele duizenden muziekbestanden naar je harde schijf moet kopiëren en verschillende functionaliteiten moet installeren, is het begrijpelijk dat de installatie enige tijd in beslag neemt. Ik zal het dan ook niet excuus aangrijpen om MAGIX te bekritiseren.


Tijdens de installatie maakt MAGIX van de gelegenheid gebruik om diverse andere gerelateerde producten onder de aandacht te brengen. Als de installatie eenmaal is afgerond kun je aan de slag. Dat wil zeggen, nadat je het bijgevoegde serienummer hebt ingevoerd. Als je het programma voor de eerste keer opstart zal MAGIX daar om vragen.

MAGIX Ask Toolbar


Tijdens de installatie krijg je de vraag voorgeschoteld of je de MAGIX Ask toolbar wilt installeren. Als je daarvoor kiest verschijnt er een extra werkbalk bovenin bij je webbrowser. Daarin is onder meer een button opgenomen naar de online mediamarktplaats Catooh. Als je de Premium-editie van MAGIX Music Maker hebt gekocht, kun je hier na je aanmelding nog eens meer dan 2000 sounds gratis downloaden. MAGIX heeft hiervoor een speciale code toegevoegd.

Tevens bevat de werkbalk een button die je naar de MAGIX online community leidt. Hier kun je een overzicht terugvinden van de meest gestelde vragen met antwoorden. Zoals op vrijwel iedere community is het ook mogelijk om via het forum zelf een vraag te stellen naar aanleiding van een MAGIX-product dat je hebt gekocht. Ten slotte kun je hier een aantal tutorials terugvinden, bijvoorbeeld over je andere VST-plug-ins kunt integreren in MAGIX Music Maker.

Handleiding


Naast de installatie-cd bevat MAGIX Music Maker MX Premium 18 tevens een geschreven gebruikershandleiding. Dit is een dun boekwerkje dat voornamelijk informatie geeft over hoe firsttime-users snel aan de slag kunnen met dit programma en wat de nieuwe functies zijn van versie 18. Het is niet onverstandig om deze handleiding in ieder geval op hoofdlijnen door te lezen: voor mij persoonlijk, een MAGIX-noob, bracht het veel verduidelijking.

Als je geïnteresseerd bent in specifieke informatie, over bijvoorbeeld bepaalde effecten of de midi-editor, dan laat MAGIX je niet in de steek. Speciaal voor deze mensen heeft MAGIX een zeer uitvoerige handleiding geschreven die als .pdf-bestand is toegevoegd aan het muziekpakket. Deze kun je raadplegen door te klikken op Start, Alle programma’s, MAGIX, MAGIX Music Maker MX Premium en ten slotte het submapje Documentatie. Persoonlijk kan ik het enorm waarderen als een fabrikant tijd en moeite investeert om een degelijke en gedetailleerde handleiding te schrijven. Op dit punt verdient MAGIX een dikke pluim.

Als je geen zin hebt om te lezen, is het ook mogelijk om een kennismakingsvideo te bekijken. Als je MAGIX Music Maker na de installatie opstart, verschijnt de introductievideo in beeld. Deze laat in een kleine 10 minuten zien wat de belangrijkste functies zijn van dit muziekprogramma. Omdat de video deze functies aanwijst en diverse geluidsfragmenten laat horen om de effecten en plugins te demonstreren en bewerken, leer je nog meer over de mogelijkheden van MAGIX Music Maker MX Premium 18. Ook hier geldt petje af voor MAGIX.