3min

Specificaties

Het scherm


Eén van de belangrijkste onderdelen van een smartphone is toch wel het scherm. Wederom heeft Samsung gekozen voor een Super AMOLED HD-scherm met een resolutie van 720×1280 pixels. Dit scherm is identiek aan dat van de Galaxy Nexus, alleen dus een stukje groter, 0,15 inch om precies te zijn. De keuze voor dit scherm is logisch maar het biedt echter geen verassing. Voor de mensen die straks gaan overstappen van de Galaxy S II naar de Galaxy S III zal de hogere resolutie echter wel een grote vooruitgang zijn. De kleuren van de Super AMOLED-schermen van Samsung zijn gewoon enorm goed en ook het zwart is echt zwart. Ook over de kijkhoek van het scherm hebben we geen klachten, zie onderstaande foto.De processor


Iets wat mij tijdens de hands-on al wel was opgevallen is dat het toestel echt enorm snel is. Ik heb geen benchmark nodig om te stellen dat de Galaxy S III beschikt over de snelste mobiele processor die op dit moment verkrijgbaar is. Ook de NVIDIA Tegra 3 quad-core processor kan niet op tegen deze nieuwe Exynos 4412 van Samsung. Deze nieuwe chip van Samsung is op alle vlakken sneller dan de NVIDIA Tegra 3, zowel het CPU-gedeelte als de grafische kracht. Uit de eerste benchmarks komt dit ook duidelijk naar voren, in de browsertesten scoort de S III 1,5 keer zo goed als de HTC One X, die beschikt over een Tegra 3. In de grafische benchmarks scoort de S III maar liefst 1,8 keer zo goed als de One X.

De enige openstaande vraag die nog niemand heeft kunnen beantwoorden is hoe het zit met de accuduur. We kregen slechts een uur de tijd om met het toestel te spelen en dat is veel te kort om een zinnig antwoord te kunnen geven over de accuduur. Ook het verschil in accuduur tussen de Tegra 3-telefoons en de Galaxy S III kan hierbij van belang zijn.Beide chips zijn namelijk quad-core processoren en beschikken over een ingebouwde GPU, deze GPU’s zijn overigens ook nog eens verschillend. De Tegra 3-chip heeft daarnaast nog een 5e core die draait op een zeer lage snelheid en daardoor zeer energiezuinig is. Deze core wordt gebruikt als het toestel in stand-by staat. Daar staat dan weer tegenover dat de Samsung Exynos 4412 wordt gebakken volgens het 32nm procedé en de Tegra 3 op 40nm. Hoe kleiner het aantal nanometers, hoe energiezuiniger de chip. Beide chips verschillen dus enorm in ontwerp.

Ook als je de Galaxy S III en de HTC One X naast elkaar zet is het heel moeilijk te zeggen welk toestel een langere accuduur heeft. Samsung ervoor gekozen om de Galaxy S III te voorzien van een accu met een enorm hoge capaciteit, maar liefst 2100 mAh. Waar de HTC One X het moet doen met 1800 mAh. Maar het scherm van de S III is 0,1 inch groter dan dat van de HTC One X, wat ongetwijfeld ook meer stroom kost.

Camera’s


De mensen die veel foto’s maken met hun smartphone zullen in elk geval niet teleurgesteld zijn over de Galaxy S III. Samsung gaat prima met zijn tijd en de concurrentie mee. De S III kan razendsnel foto’s maken en ook nog eens kort achter elkaar. Zo kan het toestel in burst modus maar liefst 3,3 foto’s maken per seconde. Je hoeft dus niet meer te wachten tot de camera ook daadwerkelijk een foto maakt, want de lag-tijd is nu echt verdwenen. De camera aan de achterzijde is voorzien van een 8 Megapixel-camera. Aan de voorzijde heeft Samsung ook gekozen voor een upgrade, deze camera heeft een resolutie van 1,3 Megapixel. Dit in combinatie met de software op de telefoon maakt de camera-ervaring echt compleet. Dit is echter iets waar de concurrentie ook al voldoende aandacht aan heeft besteed. Zowel de HTC One X, de Sony Xperia S als nu dus ook de Galaxy S III bieden allemaal goede en vooral snelle camera’s.