2min

Tags in dit artikel

,

Hardware

Sony lijkt zich niet veel aan te trekken van het gevecht dat fabrikanten uitvoeren op het Android-platform. In de Xperia P wordt gebruik gemaakt van een Ericsson NovaStor U8500 1 GHz. dualcore-processor met daarbij 1 GB werkgeheugen. Dit zijn vrij gebruikelijke specificaties voor een midrange toestel, Sony probeert dus niet om de concurrentie te overstijgen.

Wat goed is om te zien is dat Sony in het 4 inch LCD-scherm wel meer moeite heeft gestoken. Met een resolutie van 960 x 540 pixels is het scherm aardig scherp en kleuren komen ook goed tot hun recht, maar het is vooral bij de weergave van tekst waar de gebruiker hier voordeel bij heeft. Daarnaast heeft Sony vreemd genoeg alleen dit model voorzien van WhiteMagic-technologie, zoals het bedrijf dit zelf noemt. Er zijn extra witte subpixels aan het paneel toegevoegd, waardoor het scherm duidelijk helderder is dan het paneel van de Xperia S. Op dit gebied is er dan ook weinig reden tot klagen.



Sony heeft met de Xperia S enige reputatie opgebouwd wat betreft de camera. Het topmodel is dan ook voorzien van een 12,1 Megapixel camera. De Xperia P moet het doen met een maatje kleiner, namelijk 8 Megapixel. Daardoor is deze smartphone in staat om foto’s te nemen in een resolutie van 3264×2448 pixels video’s kunnen opgenomen worden in het Full HD 1080p-formaat met een snelheid van 30 beelden per seconde. Gelukkig begrijpt Sony wel het nut van een hardware camera-knop, wat ons de gelegenheid geeft om dus ook vanuit standby-modus een foto te maken.



De luidspreker aan de zijkant is een slimme zet van Sony. Zo kan het toestel op zijn rug liggen of normaal in de hand gehouden worden, zonder dat een deel van het geluid verloren gaat. Dankzij de aanwezige xLOUD-technologie kunnen we over de algehele kwaliteit van het geluid best tevreden zijn, voor een smartphone is het zeker niet slecht. Het geluid blijft helder wanneer het geluid volledig open staat, maar het bekende blikkerige effect is ook hier aanwezig.

De beloofde accuduur van 470 uur standby-tijd zes uur spreektijd en 80 uur muziek playback zal met de 1305 mAh batterij misschien iets te veel van het goede zijn, maar de dag kan met één lading worden doorgekomen wanneer je niet continu zit te browsen, gamen of andere accu-intensieve apps gebruikt. Dit is ook vrij normaal voor een hedendaagse smartphone.