Software

LG Optimus UI v3.0


De Optimus 4X HD draait, zoals je eigenlijk mag verwachten van een nieuw toestel, op de meest recente Android-versie. LG heeft zelf een skin ontwikkeld voor Android, die de naam Optimus UI heeft meegekregen. We zijn inmiddels aanbeland bij de derde versie van die skin.

LG heeft zijn best gedaan om een eigen ervaring aan Android mee te geven. Dat gegeven valt al direct op bij het ontgrendelen van het toestel. Zoals gewoonlijk moet met de vinger buiten een cirkel gesleept worden, maar evenredig met je vinger opent er een cirkel waarin je alvast het homescreen van Android kan zien. Het is een nutteloze feature, maar het oogt beeldschoon.Vanuit het lockscreen is het ook mogelijk om direct de telefoonfunctie te openen, door lang op de tekst ‘Noodoproep’ te drukken. Het oogt alsof er direct 112 gebeld zal worden omdat er een rood kruis naast staat, maar dat is niet het geval.

Het notificatievenster is aan te passen, waardoor er extra knoppen toegevoegd kunnen worden zodat het mogelijk wordt om bijvoorbeeld Bluetooth snel uit en in te schakelen. Verdere aanpassingen zijn details, maar het uiterlijk van Android op de Optimus 4X HD oogt in mijn opinie zeer goed.

Door beide volumeknoppen in te drukken, maakt de Optimus 4X HD een screenshot, waar vervolgens aantekeningen op gemaakt kunnen worden. Dat kan altijd van pas komen, wanneer je een bepaald element op het scherm wil benadrukken, wanneer je bijvoorbeeld een probleem hebt of iets wil uitleggen aan een ander.

Ondanks de vele grafische details, blijft de Optimus 4X HD ontzettend snel onder normaal gebruik. Er is geen moment van vertraging te merken en op dat gebied blijft de LG-smartphone dus niet achter op zijn concurrentie.Toetsenbord


Dankzij het grote scherm van de Optimus 4X HD is het niet direct een straf om met dit toestel te moeten typen. Natuurlijk blijven smartphones niet ideaal om lange teksten mee te typen, maar hoe groter en preciezer de schermen worden, hoe beter het wordt. Wel moet gezegd worden dat het toetsenbord dat LG heeft toegevoegd niet ideaal is. Natuurlijk kan je altijd overstappen op een ander toetsenbord, mocht je dat prettiger vinden.

Browser


Het eerste dat opvalt als je de browser start, is een klein tabje onderaan het scherm. Met dit tabje kan je een knoppenbalk tevoorschijn toveren waarmee allerlei eenvoudige handelingen als vorige, terug, zoomen, bladwijzers en nieuw venster kunnen worden uitgevoerd. Het is niet de snelste manier om te browsen, maar zorgt wel dat je nóg beter gebruik kan maken van de ruimte die het scherm biedt.

Bovenin het scherm bevindt zich eveneens een balk, waar het adres van websites getypt kan worden, of een overzicht van de geopende tabbladen kan worden opgeroepen. De tabbladen staan raar genoeg verticaal gesorteerd, wat het wisselen tussen tabbladen wat onwennig maakt, maar wel beter aansluit op het wisselen tussen Android-applicaties.