2min

Tags in dit artikel

, , ,

Prestaties (1)

De Dell XPS 15 is voorzien van een Full HD-scherm en kan Unigine 2.5 daarom dan ook met een resolutie van 1920 bij 1080 draaien. Met behulp van de discrete videokaart verwachten wij natuurlijk wel bovengemiddelde resultaten van deze laptop als het gaat om deze grafische test.

Helaas blijkt dit tegen te vallen. De XPS 15 scoort minder goed dan de XPS 14, welke dezelfde videokaart heeft, maar een betere processor. Met een score van 15,8 FPS in Unigine 2.5 zullen de meeste games in een resolutie van 1280 bij 720 wel draaien, maar echt vloeiend zal het in specifieke gevallen niet gaan, zo verwacht ik. Er is de mogelijkheid om de videokaart te upgraden van een GT 630M (1 GB RAM) naar een GT 640M (2 GB RAM), dat zal de nodige extra prestaties opleveren en lijkt mij het overwegen waard. Indien je hier voor kiest, ben je echter wel weer een extra 150 euro verder van huis. Voor dat extra geld krijg je echter ook 8 GB werkgeheugen en een i7-processor.


De Core i5-processor in de XPS 15 is duidelijk niet de sterkste laptop-processor die we ooit in onze tests hebben gezien. Dat wisten we echter al ruim van tevoren. Een score van 2.90 in Cinebench is aardig, maar niet meer dan dat. Mocht je overigens kiezen voor de snellere videokaart, dan krijg je ook een i7-processor en dan zal je XPS 15 een stuk beter scoren in Cinebench 11.5.


De XPS 15 valt in PCMark 7 tegen. Dat was ook bij de XPS 14 reeds het geval. Ook deze laptop haalde geen hoge score, maar de XPS 15 weet ook deze score niet te verbeteren. Natuurlijk is de XPS 15 niet voorzien van een i7-processor, wat aanzienlijk verschil zal maken.

De XPS 15 scoort overigens wel redelijk goed in de system storage-test, als je bedenkt dat het gaat om een laptop met een hybride schijf. Een score van 4538 punten overtreft bijvoorbeeld laptops met een volledige SSD, zoals de Asus Zenbook UX31, de HP Folio 13 en de Toshiba Satellite Z830. Dat zijn al wel oudere systemen, maar wel stuk voor stuk uitgevoerd met SSD-schijven en daar weet de XPS 15 dus de vloer mee aan te vegen. De score is daarnaast ook aanzienlijk beter dan die van de XPS 14, welke eveneens van een hybride schijf voorzien is.