4min

Tags in dit artikel

, , ,

Gebruikservaring

Algemeen


De Dell XPS 15 werkt lekker, dat staat voor mij buiten kijf. Ik vind het gebruik van de soliconenlaag op de behuizing echt erg prettig. Het voelt fijn aan je handpalmen en het geeft je net wat meer grip tijdens het gebruik van het systeem. Daarnaast worden je handen ook minder geconfronteerd met de hitte die het systeem produceert.

Bij de XPS 14 had ik een negatieve opmerking over de hitteproductie van het systeem. Bij deze laptop was het namelijk zo dat er bij zware belasting onder de WASD-toetsen van het toetsenbord aardig wat hitte ontstond. De XPS 15 heeft hier gelukkig geen last van.

Het systeem werkt snel en dat er geen volledige SSD-opslag aanwezig is merk je niet heel erg dankzij de cache-opslagruimte. Enkel het opstarten duurt duidelijk langer dan bij de gemiddelde ultrabook. In plaats van 10 tot 20 seconden moet je rekenen op een opsttarttijd van 30 tot 40 seconden.

Toetsenbord


Het toetsenbord van de XPS 15 doet wat het moet doen. Het is fijn om er op te typen en dankzij het chiclet-ontwerp zal je minder snel typo’s hebben.

De functietoetsen van de XPS 15 zorgen er voor dat je enkele systeemzaken makkelijk kan aanroepen. Zo kan je de helderheid van het scherm opkrikken of dimmen, de WiFi-verbinding in- of uitschakelen of de media-playback beheren. Omdat er geen knopje op de DVD-sleuf zit, moet optische media met behulp van een toets op het toetsenbord worden uitgeworpen.



Touchpad


Het touchpad van de XPS 15 is, net als een groot deel van de behuizing, uitgevoerd met een siliconenlaag. Aan de ene kant voelt dat prettig aan, maar aan de andere kant is het niet altijd even handig. Als je handen een beetje zweterig zouden zijn, zou het bijvoorbeeld vrij lastig worden om bijvoorbeeld een sleepbeweging uit te voeren, het komt door het rubber wel eens voor dat je dan een beetje van het touchpad af zal slippen en dan stopt het commando.

Dell heeft er voor gekozen om standaard niet alle functies van het touchpad in te schakelen. In mijn ogen had het bedrijf echter juist beter al die functies wel in kunnen schakelen en de bijbehorende applicatie bij het opstarten kunnen tonen totdat de gebruiker aangeeft dat dat niet meer nodig is. Dell heeft namelijk een applicatie ontwikkeld waarin alle functies in- en uit te schakelen zijn. Daarnaast wordt er ook uitleg gegeven over de verschillende commando’s.

Geluid


Het geluid van de Dell XPS 15 is redelijk. Ik had eigenlijk iets meer lage tonen verwacht van de XPS 15, deze zijn namelijk zo goed als afwezig. Ditzelfde kon niet gezegd worden van de XPS 14 en dat is opvallend. Qua geluid presteert de XPS 15 dus eigenlijk minder goed dan de kleinere variant.

Door de afwezigheid van de lage tonen wordt de muziek erg flets en enigszins monotoon en dat is jammer, want dee laptop zou je natuurlijk ook als multimediasysteem willen gebruiken.


Scherm


Het multimediadrama gaat verder bij het scherm, want ook hierover heb ik een aantal negatieve opmerkingen. Dell scoort echter wel met de hoge resolutie van 1920 bij 1080 pixels.

Nadelig aan het scherm is dat je, als je goed kijkt, duidelijk de afzonderlijke pixels kan onderscheiden. Dit probleem werd eveneens kenbaar bij de XPS 14, al hebben de systemen wel verschillende panelen. Een ander nadeel is de dynamische verlichting van de display. Als bijvoorbeeld een YouTube-video wordt bekeken op klein formaat, dan zal je bij variatie van helderheid in de video merken dat het scherm zich daaraan aanpast. Dit gebeurt niet geleidelijk, maar heel spontaan, wat storend is omdat het scherm dan lichtelijk flikkert.

Verder is het scherm ook niet zo helder als dat ik zou willen. Constant denk ik dat de verlichting niet volledig open staat en probeer ik de helderheid verder op te krikken, maar het blijkt het maximale te zijn. Doordat de verlichting te wensen over laat is het net alsof er een blauwe waas over het scherm hangt.

Software


Dell heeft eigenlijk vrijwel geen aanvullende software in de Windows-installatie ingebouwd. In principe vind ik dit een voordeel, maar aan de andere kant zijn freebies in sommige gevallen wel leuk. Een fatsoenlijke game of softwarepakket is natuurlijk nooit verkeerd. Software die je ook gratis van het net af kan halen zie ik echter liever niet terug en daar komt Dell mij in tegemoet.

Het enige dat Dell toevoegt, naast een aantal broodnodige systeemprogramma’s zoals Dell Audio, Datasafe en Webcam is een trial van McAfee SecurityCentre.