Gebruikservaring

Algemeen


De Aspire S7 heeft totaal geen moeite met Windows 8. Natuurlijk is het ook geen zwaarder besturingssysteem dan Windows 7 en daarom voldoet de meeste recente hardware sowieso wel bij het draaien van het besturingssysteem. We gaan in deze review niet dieper in op Windows 8, hiervoor verwijzen we graag door naar de review van Windows 8, waar dit besturingssysteem uitgebreid is besproken.


Toetsenbord


Het toetsenbord heeft toetsen die wat lager liggen dan dat gebruikelijk is bij laptops. Het vergt enige aanpassing, maar daarna voelt het toetsenbord al gauw vertrouwd aan.

Zoals bij elke review van laptops wordt het systeem gebruikt om de review op te tikken en tijdens het typen valt wel op dat de Aspire S7 qua ergonomie niet helemaal perfect is. Aan de zijkant van het onderste gedeelte van de laptop is namelijk een stijlvolle omhoogstaande rand gemaakt, waarop je je handpalmen niet moet laten rusten omdat deze enigszins scherp is waardoor het gaat irriteren. Je houdt je polsen om die reden niet zoals je misschien zou willen tijdens het typen.

Het toetsenbord is voorzien van een toetsenverlichting. Waar deze bij de meeste laptops simpelweg wit is, is de verlichting van de Aspire S7 blauwgroen, wat erg stijlvol oogt.

Acer heeft enkele toetsen een dubbelfunctie gegeven in combinatie met de Fn-toets. Daar zit op het eerste oog niet veel bijzonders bij, maar bij nadere inspectie blijkt dat de O-toets is voorzien van een functie om het beeld steeds 90 graden te laten draaien. Er zijn in combinatie met het aanraakgevoelige scherm wel toepassingen voor te bedenken waarbij dit van pas kan komen.


Touchpad


Het touchpad van de Aspire S7 is vrij breed, maar in verhouding met die breedte niet zo heel hoog. Het touchpad werkt prima in combinatie met multitouchcommando’s, maar is soms niet responsief wanneer je bijvoorbeeld ergens op geklikt hebt. Dat is erg irritant.

Een leuke functie van het touchpad is dat je ook vanuit de randen van het trackpad kunt vegen om gebruik te maken van de charms van Windows 8. Zo kan je bijvoorbeeld vanuit de linkerzijde vegen om de vorige applicatie te openen. Door met vier vingers van boven naar beneden te vegen wissel je tussen de Modern UI en desktop-omgeving: handig!


Geluid


De Aspire S7 is voorzien van Dolby Home Theater-speakers en daar wordt de naam Acer 3DSonic op geplakt. Aan de onderkant van de behuizing zijn aan de zijkanten twee speakers te vinden en tegen het uiteinde aan is ook een langwerpige gril te zien.

Het geluid dat de Aspire S7 produceert is ondanks die leuke namen van slechte kwaliteit, wanneer je het volume volledig opendraait. De speakers lijken het volume totaal niet aan te kunnen en slaan daarom over bij pieken in de muziek. Daarnaast zijn er totaal geen lage tonen in het geluid te bekennen.


Beeldscherm


Het beeldscherm van de Aspire S7 is perfect de inkijkhoek is goed en de resolutie ervan eveneens. Voor een scherm van 13,3 inch is Full HD in dit geval misschien wel zelfs wat te hoog, maar dat is persoonlijk.

De aanraakgevoeligheid van het scherm is eveneens prima in orde. Het scherm voelt dankzij de Corning Gorilla Glass-bescherming prettig aan terwijl het toch krasgevoelig en stevig is. Het systeem reageert daarnaast zeer accuraat op de aanrakingen.

Het scherm is overigens helemaal omlaag te klappen zodat de laptop volledig plat op de tafel kan liggen. Acer oppert dat er op deze manier met meerdere mensen taken uitgevoerd kunnen worden, maar ik twijfel enigszins of dat veel animo zal krijgen. Persoonlijk zie ik meer in het hybride principe, waarbij het scherm 180 graden gedraaid kan worden en op het toetsenbord kan worden geplaatst, om een tablet te creëren.


Software


Acer heeft zichzelf op veel punten in positieve zin overtroffen en dat is ook wat betreft software te zeggen. Ditmaal helaas niet in positieve zin, want de Aspire S7 is aardig volgepropt met software, zoals ook in de specificaties te zien is.

Veel software is overbodig, sommige software is natuurlijk wel leuk of handig om te hebben, zoals Cut the Rope en Evernote bijvoorbeeld. Ook McAfee Internet Security is voorgeïnstalleerd, maar geldt slechts 60 dagen.