Hardware en Specificaties

Hardware


De MacBook Pro Retina draagt het ‘Pro’-label en daarom mag je verwachten dat dit een krachtige laptop is. Wat betreft de processor doet de 13 inch-versie echter toch wel wat onder voor de grote broer: in plaats van een quad-core Core i7-processor moet de 13 inch-versie het doen met een Intel Core i5-processor met twee rekenkernen. Dat is ten opzichte van de grotere versie op papier toch een groot verschil. De processor draait standaard op een kloksnelheid van 2,5 GHz en heeft een Turbo-mode waarbij de kloksnelheid tijdelijk naar 3,1 GHz kan worden opgeschroefd. Overigens kan je voor een meerprijs wel een Core i7-processor met een kloksnelheid van 2,9 GHz en een Turbo-mode van 3,6 GHz. in laten schroeven, maar dit kost je nog eens 200 euro extra bovenop de toch al niet malse 1.779 euro.

Het werkgeheugen in deze laptop bedraagt 8GB en daarmee voldoet Apple aan onze eisen, wij vinden 4GB tegenwoordig immers aan de krappe kant en een dure laptop moet gewoon voorzien worden van meer werkgeheugen. De goedkoopste MacBook Pro van 13 inch bevat een SSD van 128GB, mar dit is uit te breiden nar 256, 512 of 768GB, wat respectievelijk 300, 800 of 1.300 euro extra moet kosten. Ook die bedragen zijn natuurlijk even slikken.

Ook wat betreft het grafische werk merk je dat Apple concessies moet maken om een 13 inch-versie te maken van de MacBook Pro Retina: de kleinere versie heeft géén discrete grafische kaart. Het grafische werk wordt afgeleverd door de Intel HD Graphics 4000-GPU in de Core i5-processor. Persoonlijk vind ik dit hét grote nadeel aan de MacBook Pro Retina en ik vraag me ook een beetje af of Apple het ‘Pro’-label wel op een laptop zonder aparte videokaart moet plakken. Maar Apple dicteert natuurlijk zelf de regels voor het Pro-label.

De aansluitingen van de MacBook Pro Retina zijn gelijk aan de grotere evenknie; links vind je twee Thunderbolt-poorten, een USB 3.0-poort en een gecombineerde audio-poort. De Thunderbolt-poorten zijn multifunctioneel; je kan er mini DisplayPort-beeldschermen of externe harde schijven met zo’n aansluiting op aansluiten, maar met behulp van verschillende adapters vorm je de poort eventueel ook om naar een LAN-, VGA- of DVI-poort. De adapters hiervoor moet je natuurlijk wel los aanschaffen indien je die nog niet hebt, want Thunderbolt-adapters van oudere MacBooks werken ook op deze versie.

Aan de andere zijde van de behuizing zit een tweede USB 3.0-poort, een HDMI-aansluiting en een SDXC-kaartlezer. Waar de dubbele microfoon bij de 15 inch-versie onder de speakergril verwerkt zijn, zitten deze bij deze laptop aan de zijkant naast de koptelefoonaansluiting.

Voor het opladen van de accu vertrouwt Apple opnieuw op de eigen MagSafe-standaard, welke sinds 2012 een tweede versie kreeg waarbij de aansluiting dunner is gemaakt. Had Apple aan de originele MagSafe-standaard vastgehouden dan zou deze MacBook Pro Retina wat dikker zijn geweest.Specificaties


Model
Merk Apple
Type MacBook Pro 13 inch Retina (MD213N/A)
Processor
Processortype Intel Core i5 of Core i7
Kloksnelheid processor Standaard: 2,5 GHz
Turbo: 3,1 GHz
Aantal cores 2
Opslag
Harde Schijf 128 of 256GB (SSD)
Keuze uit 128, 256, 512 of 768GB
Toerental harde schijf n.v.t.
RAM Geheugen 8GB
Software
Besturingssysteem Mac OS X Mountain Lion 10.8.2
Meegeleverde software
 • FaceTime
 • Berichten
 • Contacten
 • Kalender
 • GameCenter
 • QuickTime Player
 • Mac App Store
 • Mission Control
 • iTunes
 • Safari
 • iLife ’11
 • Time Machine
Connectiviteit
Kaartlezer SD, SDHC, SDXC
Optische mediadrive
Aantal USB 2.0-poorten
Aantal USB 3.0-poorten 2
LAN
Wi-Fi 802.11 a/b/g/n
Video-output mini DisplayPort, HDMI
Audio-output? Combopoort met audio-in
Microfoon-poort? Combopoort met audio-out
Bluetooth Ja
NFC
Scherm
Resolutie 2560 x 1600
Videokaart Intel HD Graphics 4000
Schermgrootte 13,3 inch
Schermtype Retina IPS met LED-verlichting
Fysieke eigenschappen
Afmetingen 19 x314 x 219 (HxBxD in mm.)
Gewicht 1,62 kg (incl. batterij)
Verkrijgbare kleuren Zilver