3min Devices

Review: HP Envy TouchSmart Ultrabook 4-1102ed

Testverantwoording

Voordat we beginnen met het tonen van de prestaties van deze ultrabook, eerst even aandacht voor onze testverantwoording. Al onze laptops worden aan dezelfde tests onderworpen, zo zijn er een aantal tests waarin we de prestaties op desktop- en grafisch gebied testen. Verder testen we de batterijduur, opstarttijd, geluids- en hitteproductie. Alle tests worden gedaan met het ‘Hoge prestaties’-schema.

Voor Windows 8 hebben we besloten om enkele nieuwe applicaties te gaan gebruiken. Deels vanwege de leeftijd van de applicaties die we voorheen gebruikten, deels vanwege incompatibiliteit met Windows 8 bij sommige applicaties die we voorheen gebruiken.

Review: HP Envy TouchSmart Ultrabook 4-1102ed

CPU & systeem


Voor het meten van de prestaties, maken we gebruik van PCMark 7 en Cinebench 11.5. We draaien de testsuite van PCMark 7 op de standaardinstellingen en hierbij wordt ook de Storage-test van het programma gebruikt om de prestaties van de harde schijf te testen. In Cinebench 11.5 x64 draaien we de CPU-test.

GPU


Voor het meten van de grafische prestaties worden Unigine Heaven 3.0 en 3DMark 11 gebruikt. Unigine Heaven draait met de standaardinstellingen op een resolutie van 1280 x 720 pixels. 3DMark 11 wordt op de Entry-instellingen gedraaid.

Accu


Verder maken we gebruik van Powermark om de accuduur te meten, hierbij draaien we de Balanced-test. Om het bij alle benchmarks eerlijk te houden schakelen we alle energiebesparingsfuncties zoals energieschema’s en screensavers uit en sluiten we de ultrabook aan op een WiFi-netwerk. Ook wordt de helderheid van het scherm met behulp van een lichtmeter gelijk gesteld op ongeveer 700 Lux, wat een goede lichtsterkte is bij normale verlichting van een ruimte.

Temperatuur en koeling


Om de temperatuursproductie van het systeem te meten, installeren we Prime 95 voor het stressen van de processor en we gebruiken Hardware Monitor voor het uitlezen van de sensoren. Tegelijkertijd laten we de Unigine Heavens 3.0-benchmark draaien. De temperaturen worden gemeten na 10 minuten volle belasting en vervolgens dezelfde periode zonder belasting, waarbij enkel Windows draait.

De geluidsproductie wordt middels een decibelmeter vastgelegd. We draaien dan Prime 95 om het systeem te belasten en meten na een half uur de geluidsproductie in een geluidsdichte ruimte. Het geluid wordt gemeten op een afstand van ongeveer vijf centimeter vanaf het punt waar het meeste geluid vandaan komt. Normaliter is dit de uitgang van de warme lucht van de koeler.

Opstarttijd


De opstarttijd wordt gemeten vanaf het moment dat de startknop wordt ingedrukt totdat het het inlogscherm van Windows 8 verdwijnt. Dit doen we vijfmaal opnieuw en hiervan nemen we het gemiddelde.