2min

Tags in dit artikel

, ,

De OCZ Vector

Inhoud


OCZ levert elke Vector-schijf met een 3,5 inch-bracket zodat je de SSD makkelijk in een systeemkast kan plaatsen. Normaliter hebben systeemkasten immers geen plaats voor 2,5 inch-schijven. Verder vind je in de verpakking de nodige schroefjes, een sticker en een licentiecode voor Acronis True Image HD.

Acronis True Image HD is software waarmee je eenvoudig data van de ene naar de andere schijf kan overzetten en backups kan maken. Dankzij deze software kan je dus eenvoudig overstappen op een andere harde schijf, zoals deze Vector. True Image kost je normaal 49,95 euro, maar wordt door OCZ gratis toegevoegd.

Op een speciale pagina op de website van OCZ kan je bovendien een gratis exemplaar van Ubisoft’s Far Cry 3 (review) voor de PC krijgen, door het typenummer van de SSD door te geven. Dat is nog eens een extraatje van 30 euro.



Behuizing


De behuizing van de Vector heeft een hoogte van 7 millimeter, bij veel SSD’s bedraagt dit 9,5 millimeter. Ondanks dat het volume van de Vector dus kleiner is, weegt deze opvallend veel als je de schijf in de hand neemt. Natuurlijk is dit maar relatief omdat SSD’s sowieso niet veel wegen, maar het gewicht van 115 gram is wel opvallend als je er niet op voorbereid bent. De Samsung 840 Pro weegt bijvoorbeeld slechts 70 gram.

Het verschil in gewicht is vooral te danken aan de behuizing van de Vector, deze weegt op zichzelf al 85 gram, de hardware zelf weegt maar 25 gram. De overige grammetjes zijn schroefjes. Het extra gewicht zorgt er voor dat de SSD degelijk aanvoelt en ongetwijfeld tegen een stootje kan. In hoeverre dit laatste relevant is bij een SSD is wel de vraag.

Controller


De OCZ Vector is voorzien van een Barefoot 3-controller van Indilinx. Deze controller ondersteunt natuurlijk SATA 600-aansluitingen. De controller wordt ondersteund door 512MB of 1GB aan cachegeheugen, afhankelijk van de opslagruimte van de SSD.

Een ARM Cortex-processor vormt het kloppende hartje van de SSD en wordt bijgestaan door een Aragon co-processor. Wat deze co-processor precies voor taken krijgt, laat OCZ in het midden vanwege de heftige concurrentie. Verder is er in de controller ook ondersteuning voor TRIM en idle garbage collection.



Specificaties
Merk OCZ
Type Vector
Opslagruimte 128 / 256 / 512 GB
Soort geheugen Multi-level Cell (MLC)
Interface SATA-600
Leessnelheid 550 MB/s
Schrijfsnelheid 128GB: 400 MB/s
256GB: 530 MB/s
512GB: 530 MB/s
Cache 128 en 256GB: 512 MB
512GB: 1 GB
Stroomverbruik Idle: 0,9 W, Stress: 2,25 W
Controller Indilinx Barefoot 3
Mean ime Between Failure 1.300.000 uur
Garantie 5 jaar carry-in
Afmetingen 99,7 x 69,75 x 7 mm. (L x B x H)
Gewicht 115 g
Voor meer specificaties, zie de prijsvergelijker