2min

Conclusie

Huawei weet met de Huawei Ascend W1 duidelijk een verassende smartphone neer te zetten, een smartphone met zowel plus- als minpunten. Om te beginnen lijkt het Chinese bedrijf de perfecte combinatie gevonden te hebben tussen CPU en GPU, om de maximale prestaties uit het toestel te persen zonder dat dit ten kosten gaat van de batterijduur. Dat is ook iets waar weinig concurrenten voorlopig aan gaan komen, Nokia heeft concurrenten voor dit toestel in de pijplijn zitten, maar allemaal met een lagere kloksnelheid en waarschijnlijk dus ook minder goede prestaties.

Het grootste nadeel aan dit toestel is de opslagcapaciteit, slechts 4GB. Hoewel dit is uit te breiden via een micro SD-slot, zorgt het er wel voor dat je maar 1,6GB over hebt om apps op te installeren. Windows Phone kan namelijk geen apps op de SD-kaart plaatsen en het mobiele besturingssysteem neemt de overige ruimte in. Op de SD-kaart kunnen alleen foto’s, video’s, muziek en documenten worden geplaatst.

Twee andere punten van kritiek zijn de camera en het ontwerp van de smartphone. De foto’s van de camera zijn redelijk, maar niet meer dan dat en binnenshuis is het zeer moeilijk om een scherpe foto te nemen. Het uiterlijk van de smartphone is uiteraard een kwestie van smaak, maar wij vinden het een beetje te standaard. Wat meer creativiteit had echt geen kwaad gekund.

De prijs van het toestel is wel enorm scherp. Op dit moment is de Ascend W1 verkrijgbaar vanaf 210 euro, maar binnenkort zakt de prijs waarschijnlijk onder de 200 euro en via een Vodafone Prepaid-bundel zelfs naar 150 euro. Wel ligt de concurrentie vanuit Nokia al op de loer. Dit voorjaar komt de Finse fabrikant met een Windows Phone-toestel voor 139 euro. Al kunnen we nu al stellen dat die niet kan tippen aan de prestaties van de Huawei, wel zal de opslagcapaciteit dubbel zo groot zijn.

De 4GB aan opslagcapaciteit is echt de achilleshiel van de Ascend W1 en zorgt er voor dat we geen Award kunnen toekennen aan het toestel. Het is immers te verwachten dat dit problemen gaat opleveren, tenzij gebruikers geen extra applicaties installeren, wat niet het idee is van een moderne smartphone.
7.9
  • Prestaties perfect uitgebalanceerd;
  • Goede accuduur;
  • Prijs/kwaliteitsverhouding is goed;
  • Slechts 4GB opslagcapaciteit;
  • Camera niet meer dan redelijk;