4min

Gebruikservaring

Zoals eerder al duidelijk vermeld is dit toestel voorzien van Windows Phone 8. Het mobiele besturingssysteem van Microsoft wat inmiddels enkele jaren in ontwikkeling is en wat elk jaar stap voor stap stukken beter wordt. Vanaf Windows Phone 8 lijkt het besturingssysteem iets serieuzer mee te gaan doen op de smartphonemarkt. Het is op dit moment het derde besturingssysteem, na Android en iOS, maar het komt nog lang niet in de buurt van deze twee systemen. Het is echter al wel het BlackBerry-besturingssysteem voorbij gestreefd. Voor een volledig review verwijzen we graag door naar onze review over Windows Phone 8.

De Huawei Ascend W1 heeft een scherm van 4 inch en is daardoor niet zo groot als de smartphones in het hogere segment, die elk jaar een nog groter scherm lijken te krijgen. Veel high-end modellen zitten op dit moment rond de 5 inch. Dan is de Huawei Ascend W1 met zijn 4 inch toch echt een heel stuk kleiner. Voor mensen met de voorkeur voor een wat kleinere telefoon een pluspunt. De hoeken van de smartphone zijn licht afgerond, maar dit had nog wel wat extremer gemogen. Echt lekker ligt de telefoon niet in de hand, het toestel is echt een beetje te hoekig. Het is met 130 gram niet de lichtste smartphone, maar het is ook niet te zwaar. Doordat de smartphone niet zo groot is, is deze ook prima te bedienen met één hand.

Apps


Als we kijken naar de extra apps die zijn voorgeïnstalleerd op deze smartphone, dan zijn we eigenlijk vrij snel klaar. De enige applicatie die Huawei meelevert is Contacten Importeren. Deze applicatie wil hiervoor een Bluetooth-verbinding opzetten met een ander apparaat. Ook als we in de applicatiewinkel van Windows Phone kijken, vinden we hier geen categorie van Huawei zelf. Waar Nokia en HTC ervoor kiezen om hier een eigen categorie met apps aan te bieden, doet Huawei dit niet. Huawei richt zich dus echt op het maken van smartphones en niet op het ontwikkelen en meeleveren van applicaties en diensten. Ook apps van derden worden niet meegeïnstalleerd. Op deze smartphone zijn dus echt alleen de standaard apps van Windows Phone 8 te vinden, zoals Agenda, Alarmsignalen, Berichten, Camera, Foto’s, Games, Internet Explorer, Kaarten, Muziek en Video’s Office, OneNote, Personen, Portemonnee, Rekenmachine, Store en Telefoon.

Bellen


Uiteraard hebben we de Huawei Ascend W1 ook getest tijdens het bellen, om te kijken of de geluidskwaliteit in orde is en of we niet tegen problemen aanlopen. Dit was zoals eigenlijk altijd gewoon prima in orde. Bellen is dan ook geen enkel probleem, toch wel handig bij een telefoon.

Geluid


Het afspelen van muziek is voor sommige mensen zeer belangrijk bij een smartphone. Bij de Huawei Ascend W1 is dit uiteraard ook mogelijk, helaas zijn er geen extra geluidstechnieken of een speciale headset. Het volume kan worden verhoogd tot een aangenaam level. Ook als de telefoon plat op tafel ligt is het geluid nog goed te horen en wordt de speaker niet extreem gedempt. Helaas blijft het een smartphone, dus de lage tonen ontbreken voor het grootste deel. Wat betreft de headset, deze is echt heel erg standaard en niet echt comfortabel, het is daarom aan te raden om een andere headset aan te schaffen.

Scherm


Over het scherm hebben we al redelijk wat woorden vuil gemaakt. We kunnen in elk geval concluderen dat de kleuren niet zo goed zijn, in vergelijking tot de AMOLED-schermen die we tegenwoordig vaak zien op high-end modellen. Verder is de kleur zwart meer een donker grijs en heeft het toestel wat moeite om onderscheid te tonen tussen veel verschillende grijstinten. Het scherm is wel goed responsief en reageert snel op invoer.

Batterij


Een zeer belangrijk aspect tegenwoordig is hoe lang de batterij mee gaat. Inmiddels zijn veel mensen er al aan gewend dat ze elke dag hun smartphone moeten opladen. Echter komt het ook voor dat mensen hun smartphone meerdere keren per dag moeten opladen en dat is natuurlijk niet wenselijk. Daarom testen wij de batterij uitvoerig, om te kijken hoe deze zich verhoudt tot de andere Windows Phone-smartphones. De capaciteit van de batterij is met 1.900 mAh net wat groter dan die van de concurrentie in dit segment. Dat is misschien ook wel nodig, omdat Huawei ervoor heeft gekozen de processor te klokken op 1,2 GHz, waar de andere fabrikanten 1 GHz hebben aangenomen voor hun instapmodellen.

Benchmark: Windows Phone: WP Bench – Accutest


De score is in lijn met wat we hadden verwacht, de accu gaat iets korter mee dan die van de HTC Windows Phone 8S, beide hebben een 4 inch scherm, maar de Huawei Ascend W1 is 200 MHz hoger geklokt dan de HTC en verbruikt daardoor meer stroom als het toestel volledig wordt belast. Wel is het verschil met slechts 17 minuten zeer schappelijk gebleven. Dat komt waarschijnlijk ook door de 200 mAh die de Huawei-accu extra heeft.