3min

Tags in dit artikel

,

Inhoud, uiterlijk en bouwkwaliteit

Inhoud


In de doos van de Archos 101 XS vind ik uiteraard de tablet en het toetsenbord, een losse acculader met twee adapters voor buitenlandse stekkerdozen, een USB naar mini-USB-kabel en een setje handleidingen, garanties en waarschuwingen. De lader heeft een kabel van ruim een meter lang.

Dit pakketje komt overigens uit België, wat me doet twijfelen of de adapters voor de stekkers standaard worden meegeleverd. Het zou me niet verbazen als dat niet altijd het geval is.

Uiterlijk


Het design is een van de 101 XS’ sterkere kanten. Beginnend met de uitzonderlijk bescheiden dikte van 8 millimeter, wat tot nu toe bijna geen enkele Android-tablet klaar wist te spelen. De Galaxy tab 2 is 9,7 millimeter dik. Apple’s iPad mini heeft wel een dikte van 7,2 millimeter, maar de meer vergelijkbare iPad 4 is 9,4 millimeter dik.De behuizing is grotendeels gemaakt van een dun metaal, dat de magneten op het toetsenbord hun werk laat doen. Daaromheen zit een rand van wit plastic. Hetzelfde geldt voor de binnenkant, een bezel van metaal, omhuld door wit plastic. De merknaam staat achterop en onder het scherm vermeld, de lichte, witte letters zullen langslopende Apple-fans niet direct in lachen doen uitbarsten.Het toetsenbord heeft de naam Coverboard en hecht zich met magneten aan de schermzijde van de tablet. Dat maakt het ingeklapt 5 millimeter dikkere boekje een geheel met twee helften, die je van elkaar kunt trekken. Wat ik niet begrijp is de steun op het toetsenbord, die op een onnatuurlijke manier openklapt. Maar zodra je het onder de knie hebt is het snel een vergeten irritatie.


De XS 101 weegt 600 gram, waar het toetsenbord 200 gram aan toevoegt. De tablet heeft vrij grove en losse volume- en standbyknoppen aan de rechterkant van de breedte. Aan de linkerkant zitten de Micro-SD-, HDMI, mini-USB en 3,5 millimeter jackplug-poorten. De hybride tablet heeft een 1 megapixel camera, genoeg om mee te videochatten. Hedendaagse tablets hebben normaliter ook op de achterzijde een camera, maar daar doet Archos niet aan mee.Bouwkwaliteit


De tablet ziet er niet verkeerd uit, maar Archos heeft bij de bouwkwaliteit steken laten vallen. Het beeldpaneel verkleurt bij het kleinste schokje en maakt vlekken bij het uitoefenen van lichte druk. Daarnaast zijn de metalen gedeeltes van de behuizing erg gevoelig voor krasjes en zitten de volume- en standby-knoppen wat los.


Het dunne plastic toetsenbord is behoorlijk buigbaar en moet je niet te vaak achteloos van het scherm rukken. De toetsen zijn kwalitatief wel in orde, maar grote lappen tekst typen is af te raden. De magnetische rand beperkt het soepel typen en ook de kleine toetsen maken het geen apparaat om een volledige roman mee te schrijven.

Het aansluiten van het toetsenbord op de tablet verloopt soepel, als we het onbegrijpelijk buigende standaardje even over het hoofd zien. Die plastic standaard wordt door een ijzeren pin in het scharnier versterkt, wat hopelijk genoeg is voor een beetje duurzaamheid.