Gebruikservaring

Algemeen


De HP Envy TouchSmart 15 is natuurlijk voorzien van Windows 8. In combinatie met een touchscreen is dat in onze ogen een prima systeem. Als je nog niet eerder gebruik hebt gemaakt van Windows 8 moet je overigens wel rekenen op een gewenningsperiode, maar dat is het wat ons betreft ook waard. Zeker omdat Microsoft de interface van dit besturingssysteem ook op veel andere apparaten gebruikt, zoals de Xbox-spelcomputers en Windows Phone. Wil je meer weten over Windows 8? Lees dan onze recensie over het besturingssysteem van Microsoft. Later dit jaar zal Microsoft de gratis update naar Windows 8.1 uitbrengen. Techzine heeft een preview geschreven over deze update.

Windows 8 draait vloeiend op de Envy TouchSmart 15 en dat mag gezien de hardware ook geen verrassing heten. Windows 8 is überhaupt geen zwaar OS. Wel moet melding gemaakt worden van een probleem met de WiFi-verbinding van de laptop, waardoor de snelheid van het internet echt tergend laag was. Mocht je ditzelfde probleem hebben, dan kan je het beste een LAN-kabel in de netwerkpoort steken en de juiste drivers downloaden of Windows Update laten zoeken naar beschikbare software-updates. Dat laatste verhielp de problemen bij mij al snel, waardoor ik niet op zoek hoefde naar drivers.


Toetsenbord


Om de kwaliteit van het toetsenbord te checken, schrijf ik altijd een gedeelte van de recensie over het product op het product zelf. Zo wordt vanzelf duidelijk hoe prettig het toetsenbord is. Bij de Envy TouchSmart 15 viel, zoals reeds besproken al direct op hoeveel speling er in het toetsenbord zit. Gelukkig is dat tijdens het typen geen probleem. Het schrijven van teksten is op de Envy TouchSmart 15 dan ook geen straf, behalve als je erop gaat letten hoeveel het toetsenbord beweegt bij elke toetsaanslag.

Het toetsenbord is voorzien van een numeriek gedeelte en de pijltoetsen voor voor- en achteruit moeten het samen doen met de ruimte van één normale toets. Voor een laptop die zich deels op gamers richt, vind ik dat een slechte keuze omdat dit bij games belangrijke toetsen kunnen zijn.

De functietoetsen hebben gedeeltelijk een extra functie zoals bijvoorbeeld het regelen van de helderheid van het scherm, het volume of de toetsenverlichting. De toetsenverlichting kent overigens geen stappen, je hebt enkel de keuze tussen aan of uit. Deze extra functies krijgen overigens de voorkeur boven de gebruikelijke F1- tot F12-toetsen. In sommige toetsen zit een LED gebouwd om aan te geven of de bijbehorende functie ingeschakeld is.


Touchpad


HP heeft de Envy TouchSmart 15 voorzien van een flink touchpad. Dat is fijn, want dat zorgt ervoor dat je eenvoudiger kan navigeren met behulp van dit onderdeel, al heb je ook een touchscreen. Het touchpad heeft geen aparte fysieke knoppen, maar net zoals bij Apple’s MacBook’s kan je er wel mee klikken door er op te drukken. Doe je dit in de hoek rechtsonder, dan wordt dat geregistreerd als een klik met de rechtermuisknop.

De responsiviteit van het touchpad is redelijk goed, al lijkt er wel een bepaalde vertraging op te zitten wanneer je een beweging wil inzetten. Het is een beetje verwarrend, maar echt storend is het niet.

Het touchpad is van Synaptics. De meegeleverde software, die via het configuratiescherm te bereiken is, geeft de gebruiker de mogelijkheid om commando’s met maximaal vingers in te schakelen. Standaard gaat HP tot maximaal twee vingers, zodat je onder andere kan scrollen, zoomen, kantelen met het invoerapparaat. Er is echter meer mogelijk en dat werkt dankzij de grootte van het touchpad ook prima.


Vingeragdrukscanner


De Envy TouchSmart 15 is door HP voorzien van een vingerafdrukscanner. Dit onderdeel is afkomstig van AuthenTec. De bijbehorende software genaamd SimplePass is door HP zelf ontwikkeld.

Als je voor de eerste keer met je vinger over de scanner veegt start de software op en kan je deze instellen. Bijvoorbeeld om met je vingerafdruk in te loggen in Windows. De software staat toe om al je vingers toe te voegen. Dit werkt allemaal prima en het uitlezen van vingers gaat vrijwel perfect.

Als je inlogt op een website kan de software de logingegevens onthouden, zodat je in de toekomst eenvoudig opnieuw op deze website kan inloggen vanuit de SimplePass-app. Dat zullen weinig mensen doen, maar je kan ook een bepaalde vinger toewijzen aan een specifieke website, zoals Facebook. Beweeg met die vinger over de lezer en de gewenste website wordt op je beeld getoverd. Of deze laatste functie dat wél veel gebruikt zal worden vraag ik me af, maar het is leuk bedacht.


Beeldscherm


HP heeft de Envy TouchSmart 15 voorzien van een TN-display met een resolutie van 1366 bij 768 pixels en dit is ongetwijfeld het grootste nadeel van deze laptop. De resolutie hoef ik niet uitgebreid op in te gaan, dit is gewoon véél te laag voor een laptop van deze prijs en met zo’n schermgrootte. Ook het type display is niet om over naar huis te schrijven. De kijkhoek is horizontaal gezien acceptabel, maar op verticaal vlak laat deze laptop wel wat steekjes vallen. Ik vind het simpelweg onbegrijpelijk dat HP hiermee aan durft te komen zetten bij zo’n prijs.

Geluid


De Envy TouchSmart 15 is voorzien van Beats Audio en dat staat doorgaans garant voor een relatief goede geluidservaring. Een dure HiFi-set gaat deze laptop natuurlijk niet evenaren, maar in vergelijking met andere laptops weet de Envy TouchSmart 15 een bovenmaats goed geluid voort te brengen.

Door gebruik van vier speakers en twee subwoofers is het geluid in alle toonhoogten prima. Bij laptops zijn natuurlijk vaak de lage tonen vrijwel geheel afwezig omdat een subwoofer aardig wat ruimte vereist, maar dat is bij de Envy TouchSmart 15 prima in orde.

Je zou dus zeggen dat de Envy TouchSmart 15 dankzij het geluid een prima entertainmentsysteem is, ware het niet dat het scherm zo teleurstellend is.

Accu


De Envy TouchSmart 15 is voorzien van een Li-ion accu met zes cellen die gezamenlijk goed zijn voor een capaciteit van 5.225 mAh. In combinatie met de vierde generatie van Intel’s Core-processors zou je verwachten dat de accuduur aanzienlijk is, maar dat valt toch tegen.

In onze accutest eindigt de Envy TouchSmart 15 in de onderste regionen van de grafiek en dat is tegen de verwachtingen in. Ik ga ervan uit dat dit door de discrete videokaart komt.