3min Devices

Review: Lenovo ThinkPad X1 Carbon

Introductie

Van de Chinese fabrikant Lenovo hebben wij een van de populaire zakelijke laptops uit hun assortiment ontvangen. Het gaat om een ultrabook die de naam Lenovo ThinkPad X1 Carbon draagt. In deze review gaan we deze Lenovo Thinkpad vanuit het zakelijke oogpunt bekijken, hierbij komen toch net wat andere aspecten kijken.

Lenovo is een Chinese fabrikanten die in de Benelux nog niet enorm bekend is. Voor velen onder ons is dan ook niet bekend dat het momenteel de allergrootste pc-fabrikant ter wereld is, dit jaar werd HP van de troon gestoten door Lenovo. Lenovo doet vooral zaken buiten Europa, maar daar wil het bedrijf de komende jaren snel verandering in gaan brengen. De activiteiten en aanwezigheid in Nederland en België worden steeds groter. Vandaar ook dat Techzine recent heeft besloten deze fabrikant voortaan actiever te gaan volgen en de producten op de pijnbank te leggen.

We hebben recent al de Lenovo Yoga 13 IdeaPad aan een review onderworpen en nu is het de beurt aan deze Thinkpad X1 Carbon. Als we naar de Thinkpad X1 Carbon kijken, vallen enkele zaken meteen op, ten eerste heeft de laptop een touchscreen met een matte afwerking, ten tweede de aanwezigheid van Intel vPro-technologie en ten derde de vingerafdruklezer als extra beveiligingsmiddel.

Intel vPro is een hardwarematige beveiliging en beheeroptie. Mocht de laptop worden gestolen dan kan met vPro de laptop op afstand worden geblokkeerd, ook is alle data op de laptop voorzien van zware encryptie. Verder is het beheer van de laptop en het bieden van ondersteuning door systeembeheerders veel makkelijker door de aanwezigheid van vPro. Intel vPro biedt voor zakelijke gebruikers echt enorm veel extra’s, maar het is jammer dat dit onvoldoende wordt belicht. Wij zullen er nu dan ook extra aandacht aan schenken.

De eerste indruk die een laptop maakt, is altijd verbonden aan het uiterlijk en bijvoorbeeld niet zozeer de drie aanwezige opties die ik hierboven noemde. Daar ben ik ook minder over te spreken, want hoewel Lenovo goed naar de technische aspecten gekeken lijkt te hebben, is het uiterlijk extreem standaard. Het is net of er geen ontwerper aan te pas is gekomen, zo standaard is de laptop qua kleur en vormgeving. Op de volgende pagina ga ik dieper in op het ontwerp.

Als we kijken naar de configuratie van het specifieke model dat we ontvingen, dan zien we dat we een redelijk goed model kregen. De ThinkPad X1 Carbon is echter in verschillende configuraties te verkrijgen en dus ook met verschillende prijzen. De grootste verschillen zitten in de aanwezigheid van een touchscreen, de processor, grootte van de SSD en hoeveelheid intern geheugen. Wij ontvingen zoals gezegd een duurder model dat momenteel in onze prijsvergelijker is te vinden met een prijs vanaf 1754,90 euro. Dat is een stevige prijs, zeker als je je bedenkt dat er nog een derde generatie Core-processor (Ivy Bridge) in zit, van vorig jaar. Binnenkort zullen er ongetwijfeld nieuwe varianten komen met een processor uit de vierde generatie (Haswell).