3min

Tags in dit artikel

,

Hardware en aansluitingen

Hardware


Aangekomen bij de hardware moet ik even aanstippen dat deze Lenovo ThinkPad X1 Carbon niet een van de nieuwste modellen meer is uit de line-up van Lenovo. We zien dan ook een wat verouderde Intel Core i5-3427U processor, uit de derde generatie Intel-processoren van vorig jaar. Dat wil overigens niet zeggen dat de laptop geen goede prestaties neer kan zetten, want hoewel de snelheid van Intel-processors de laatste jaren zeker is toegenomen, is de behoefte naar extreem veel meer snelheid afwezig bij veel gebruikers. De jaren waarbij de prestaties van de processor het allerbelangrijkste waren, liggen inmiddels wel achter ons. Al blijft dat natuurlijk wel afhankelijk van de gebruiker.

De kloksnelheid van deze Core i5-processor bedraagt 1,8 GHz, maar als er meer nodig is kan deze chip nog een Turbo-mode activeren waardoor de kloksnelheid tijdelijk wordt verhoogd naar 2,8 GHz. Dit geldt zolang de temperatuur van de processor dit toelaat. Als de processor te heet wordt, zal de kloksnelheid worden teruggeschroefd om af te koelen.

Kijken we verder naar het model dat we vandaag op de pijnbank hebben liggen, dan zien we een SSD van 180GB, een afwijkend formaat. Normaal zien we vaak 120/128GB of 250/256GB SSD’s. Lenovo heeft gekozen voor 180GB, waarvan in Windows 167,56GB wordt herkend. Waar die overige 15GB is gebleven is ons een raadsel, Windows herkent simpelweg niet meer en de drive is ook niet groter te maken of bezet met andere partities.

Verder zien we 4GB aan werkgeheugen, wat toch wel weinig is, we hadden zeker in deze prijsklasse minimaal 8GB verwacht. Het scherm van 14 inch is voorzien van een aanraakgevoelige laag, waardoor het scherm ook met de vingers kan worden bediend, dit is een leuke extra die vanaf volgend jaar standaard zal zijn op alle ultrabooks. Het scherm is daarnaast ook ontspiegeld, waardoor het ook goed is te gebruiken in een heldere omgeving, bijvoorbeeld buiten. Wel jammer is het dat de schermresolutie slechts 1600 x 900 pixels is, dat is beter dan 1366 x 768 pixels wat we helaas ook vaak zien, maar in de prijsklasse boven de 1.700 euro mogen we best minstens Full HD verwachten.

Als we alles bij elkaar optellen, lijkt deze ultrabook wat aan de dure kant, ondanks dat er een ontspiegeld touchscreen en vPro op aanwezig is. Na het bestuderen van de specificaties zien we echter dat Lenovo ook drie jaar on-site garantie biedt. Mocht de laptop kapot gaan of kuren vertonen met de hardware, zal er iemand van Lenovo bij de gebruiker thuis of op kantoor langskomen om het probleem op te lossen. De meeste fabrikanten kunnen binnen één werkdag aanwezig zijn in Nederland en België, andere hebben daar enkele werkdagen voor nodig, maar langer duurt het vrijwel nooit. We besteden in dit geval aandacht aan uitgebreide garantie omdat het logisch is dat dit deels zit verwerkt in de prijs van het product. Zo’n dienst kan niet gratis worden aangeboden.


Knoppen


Uiteraard bekijken we ook de knoppen op de X1 Carbon van Lenovo. Deze bevinden zich allemaal op een paneel boven het toetsenbord, waarop de stand-by knop in de rechterbovenhoek zit. Om deze knop zit een led die de status laat zien van het systeem. In het midden van dit paneel bevinden zich twee ledjes, eentje brand groen als de WiFi is ingeschakeld en de andere knippert groen als er activiteit op de harde schijf is. Links op het paneel bevinden zich vier fysieke knoppen. Van links naar rechts zijn dit; Mute (om het geluid te dempen of in te schakelen), een Volume-knop, Microfoon (om de microfoon in of uit te schakelen) en tot slot een rechthoekig knopje in een ronde uitsparing waarmee het configuratieschema wordt geopend, met enkele koppelingen naar Lenovo en andere systeeminstellingen.



Aansluitingen


Aan de zijkanten bevinden zich alle aansluitingen, we beginnen met de linkerzijkant, hier zit van links naar rechts de aansluiting voor de stroomadapter, gevolgd door een rooster waardoor de warme lucht wordt afgevoerd, een USB 2.0-poort en een schakelaar om alle radiosignalen in of uit te schakelen. Hiermee kunnen dus WiFi en Bluetooth worden in- of uitgeschakeld.

Aan de rechterzijkant zien we ook verschillende aansluitingen, van links naar rechts zien we hier een kaartlezer, audio, mini-DisplayPort, USB 3.0 en een Kensington-slot.