2min

Tags in dit artikel

,

Testverantwoording

Voordat we beginnen met het tonen van de prestaties, eerst even aandacht voor onze testverantwoording. Alle Windows 8-systemen die we testen worden aan dezelfde tests onderworpen, zo zijn er een aantal tests waarin we de prestaties op grafisch en desktopgebied testen. Verder testen we de batterijduur en de prestaties van de harde schijf. Alle tests worden gedaan met het ‘Hoge prestaties’-schema van Windows.

Systeem


Voor het meten van de systeemprestaties maken we gebruik van Cinebench 11.5, PCMark 7 en PCMark 8. In Cinebench 11.5 x64 draaien we de CPU-test. We draaien de testsuites PCMark 7 en 8 op de standaardinstellingen.

GPU


Voor het meten van de grafische prestaties worden Unigine Heaven, 4.0, 3DMark en 3DMark 11 gebruikt. Unigine Heaven draait met de standaardinstellingen op een resolutie van 1280 x 720 pixels. 3DMark 11 wordt op de Entry-test gedraaid. Wanneer een systeem de beschikking heeft over een discrete videokaart, vermelden we de Extreme-test.

Van het nieuwe 3DMark gebruiken we de Cloud Gate-test, speciaal bedoeld voor onder andere laptops. Bij systemen met een discrete videokaart draaien we ook de zwaardere Fire Strike-test van 3DMark.

Harde schijf


Bij het testen van de harde schijf of SSD draaien we de Storage-tests van PCMark 7 en 8. Bij PCMark 8 vermelden we ook de gemiddelde lees- en schrijfsnelheid van de schijf.

Accu


De accutest, vermeld op de vorige pagina, doen we aan de hand van Powermark. Deze test draaien we met een volle lading. Vooraf zorgen we dat zaken als screensavers en schermdimming zijn uitgeschakeld. Met behulp van een lichtmeter zorgen we er bovendien voor dat de helderheid van het scherm zo goed mogelijk op 700 Lumen ligt. Dat is een goede helderheid voor gebruik binnenshuis.