6min

Tags in dit artikel

, ,

Software en gebruikservaring

Algemeen


De HTC One mini is voorzien van Android 4.2.2 Jelly Bean. Dat is een van de recentere Android-versies, maar helaas niet de meest recente. Op functioneel gebied zijn er in de laatste versies weinig verschillen, behalve dat in Android 4.3 TRIM is toegevoegd, wat ervoor zorgt dat de opslag van de telefoon netjes geordend blijft en niet achteruit gaat in prestaties. Het ligt voor de hand dat de HTC One mini in de toekomst nog wel een update zal krijgen naar deze versie, al is het nog niet duidelijk wanneer dit zal zijn.


Het scherm van de HTC One mini is een stukje kleiner dan bij de normale HTC One. Het scherm in de mini is 4,3 inch groot, terwijl dat bij de gewone One 4,7 inch is. Hierdoor is de HTC One mini net wat compacter, er zullen mensen zijn die dit als voordeel zien, maar er zijn ook mensen die liever een groter scherm hebben. Dit is echt een persoonlijke keuze, ik ben van mening dat 4,3 inch een prima formaat is en zeker niet te klein. Ik heb zelf redelijk grote handen dus ik kan vrij gemakkelijk overal bij met één hand.

De opslagcapaciteit van 16GB, waarvan ongeveer 11GB overblijft voor de gebruiker, is voor de meeste gebruikers meer dan voldoende. Helaas is het niet mogelijk de opslagcapaciteit uit te breiden, dus voor lezers die op zoek zijn naar een smartphone waar ze ook hun complete muziekcollectie op kwijt kunnen is het wellicht beter om even verder te zoeken.

HTC’s Android-skin: Sense


HTC is een van de partijen die Android echt compleet verbouwt met de toevoeging van de eigen Sense-interface, in dit geval Sense 5.0. Waar Samsung en Sony ervoor kiezen om de basisfunctionaliteit van Android grotendeels te adopteren en vooral visueel aanpassingen te doen en te voorzien in extra functies, kiest HTC ervoor om het besturingssysteem echt drastisch aan te passen.

De dashboards (hoofdschermen) die je normaal in Android hebt waarop je widgets plaatst, zijn bij de Sense-interface nog wel aanwezig maar, meer naar de achtergrond verplaatst. Het hoofdscherm bestaat uit een stream waarin het laatste nieuws voorbij komt, gecombineerd met je berichten op sociale netwerken. Het geheel wordt vrij visueel weergegeven. Ook kan je de stream personaliseren, zo kan je selecteren welke bronnen wel en niet kunnen worden gebruikt voor nieuws en welke sociale netwerken je wilt toevoegen. Bijvoorbeeld met Facebook, Twitter en Linkedin-berichten. Wel moet ik hierbij opmerken dat keuze uit mediabronnen wel erg beperkt is.


Je kan nog wel swipen om een ander dashboard te laden, waarop gewoon normale widgets worden gebruikt. Maar door de aanwezigheid van de stream op het hoofdscherm word je toch min of meer gedwongen deze te gebruiken. Onderin het scherm zijn vijf applicatie-icoontjes te vinden, welke standaard zijn ingericht met de telefoon, berichten, applicatielijst, browser en camera. Alleen het applicatielijst-icoon zit hierbij vast, de overige vier zijn aanpasbaar.

De standaard-applicaties zoals de telefoon-app, berichten, browser en camera zijn allemaal voorzien van een eigen jasje en indeling. HTC heeft alle apps echt flink onderhanden genomen. Hoewel andere fabrikanten dat ook doen, lijkt HTC het meest rigoureus te werk te gaan. Alle apps samen, inclusief de stream op het hoofdscherm en de applicatielijst vormen wel één mooi geheel. Veel mensen zijn wat dat betreft minder positief over sommige skins van andere merken.

Ook de applicatielijst wijkt opnieuw echt af van andere Android-smartphones. Daar bestaat de applicatielijst uit schermen waartussen je van links naar rechts kan swipen, maar HTC kiest ervoor om ook deze te laten scrollen van boven naar beneden. Wat HTC ook gedaan heeft en wat ik direct alle fabrikanten wil aanraden, is om de apps in mapjes te zetten. Zo heeft HTC ervoor gekozen om alle Google-apps in een mapje "Google" te zetten binnen de applicatielauncher, maar is er ook een mapje "Media" waarin zaken zoals de camera, muziekspeler, Play Music, YouTube, FM-radio en enkele andere apps zijn te vinden. Door gebruik te maken van deze mapjes wordt de gebruiker niet direct overladen met 25 tot soms wel 40 app-icoontjes, waarvan diegene de meeste nooit zal gebruiken en alleen maar in de weg staan. Nu is het geordend en komt het een stuk rustiger en netter over.

Ook is het mogelijk om diverse aanpassingen te doen in de sortering en het aantal kolommen en rijen. Het dropdown menu waarin het notificatiecentrum zit en diverse knoppen om snel functionaliteiten in en uit te schakelen is ook aangepast door HTC. Wederom ben ik erg tevreden met hoe dit visueel wordt weergegeven.

Al met al durf ik er dan ook wel voor uit te komen dat ik erg tevreden ben met de Sense-interface ten opzichte van andere skins. Ik ben wel van mening dat HTC meer moet investeren in de bronnen waaruit kan worden geselecteerd, want de keuze is nu wel heel erg beperkt. Voor Nederlands nieuws heb je nu alleen een ANP feed, maar er zijn voldoende mensen te vinden die graag Nu.nl, de Telegraaf, Volkskrant, NRC of iets dergelijks willen volgen en deze zitten er allemaal niet in. Ook in de categorie Sport is alleen UEFA.com opgenomen, dat is ook wel erg karig.

Gelukkig zal Sense 5.5 meer bronnen toevoegen, heeft HTC gemeld.

Geluid


Het geluid van de HTC One mini is voor een smartphone echt prima. Het geluid scoort zeker bovengemiddeld. We kunnen natuurlijk altijd wel iets vinden om over te klagen, maar eerlijk is eerlijk, het blijft een smartphone en perfect is het nooit. Maar de stereospeakers weten gewoon goed te presteren, zeker in combinatie met Beats Audio, als dit is ingeschakeld lijkt het toestel meer lage tonen te hebben, is het totale volume wat minder en zijn hoge tonen minder helder. Dit is echter iets wat best voor lief te nemen is. Ook over de headset hebben we geen klachten, deze zit prettig en de geluidskwaliteit is opnieuw erg goed.

Scherm


Het scherm van de HTC One mini is op papier minder goed dan dat van de HTC One, alleen de vraag is of dat goed zichtbaar is. Het scherm biedt namelijk nog steeds 341 pixels per inch, de details zijn dus nog steeds goed zichtbaar.

Wat betreft de kleuren van het scherm ben ik ook zeer tevreden, het zijn de normale afwijkingen die we wel vaker zien, waarbij het wit niet helemaal wit is maar meer zeer lichtgrijs en waarbij het zwart net niet donker genoeg is en eerder doorgaat voor extreem donker grijs. Dit blijft allemaal binnen de perken en niet storend.

Accu


De accu van de HTC One mini heeft 1.800 mAh aan capaciteit. Dat is in vergelijking tot Windows Phone en de iPhones nog steeds redelijk wat, maar voor een Android-smartphone is het niet heel veel. We hebben het toestel enkele dagen in gebruik gehad en ik ben redelijk tevreden met de accuduur. In de benchmark zal blijken hoe goed de accu is ten opzichte van de concurrentie.


De accu van de HTC One mini is helaas niet zo goed als van de Galaxy S III mini en de Galaxy S4 mini. Daarin blijft HTC dus achter op de directe concurrentie. Als we verder kijken dan zien we dat de accu gelijkwaardig is aan de Sony Xperia ZR, beter is dan de grote broer, de HTC One en een heel stuk beter dan de Huawei Ascend P6. Op basis van mijn ervaring kan ik zeggen dat je het met dit toestel zeker een dag moet kunnen volhouden op een volle lading.