3min

Tags in dit artikel

, ,

Bouwkwaliteit en hardware

Bouwkwaliteit


HTC heeft met de smartphones een weg ingeslagen die we alleen maar kunnen toejuichen, het vele plastic is grotendeels vervangen door aluminium, wat de bouwkwaliteit ten goede komt en waardoor de smartphone ongetwijfeld langer mee zal gaan. HTC gebruikt nog wel plastic voor de rand rondom het toestel, iets wat bij de normale HTC One ook zo was, alleen in mindere mate. Bij dat toestel moesten we wel vaststellen dat deze plastic rand snel beschadigde en dat zelfs de knoppen van de smartphones al deuken vertoonden. We waren destijds ook niet een van de eersten om de smartphone te reviewen en dat we dit konden vaststellen was daarbij dan het voordeel.


Ook bij dit toestel zien we al dat het plastic het meest zwakke punt is van het toestel. We kunnen op de achterkant, waar het aluminium wordt onderbroken door twee plastic balken, al breuken zien in het toestel. Desalniettemin is de bouwkwaliteit van dit toestel hoger dan bij veel plastic tegenhangers. Als je er zeker van wilt zijn dat je twee jaar met je smartphone kan doen, dan is een hoesje gewoon aan te raden.

Hardware


De hardware van de HTC One mini is in dit geval echt een flinke downgrade ten opzichte van de normale HTC One, misschien wel een beetje erg groot voor een prijsverschil van slechts 95 euro. De normale HTC One was voorzien van een Qualcomm Snapdragon 600-chipset met vier Krait 300-processors met een kloksnelheid van 1,7 GHz en voor het grafische werk een Adreno 320 GPU. Bij de HTC One mini is daar flink op bezuinigd, wat overblijft is een Qualcomm Snapdragon 400 met twee Krait 200-processoren op 1,4 GHz en een Adreno 305 GPU. Dat is een verschil in rekenkracht dat waarschijnlijk duidelijk merkbaar zal zijn. Ook het werkgeheugen is gehalveerd tot 1GB en de opslagcapaciteit is 16GB in plaats van 32GB.

Een ander belangrijk onderdeel van de smartphone is het scherm, dat is verkleind van 4,7 naar 4,3 inch, wat de naam mini dan ook weer verklaart. De kwaliteit van het scherm is helaas ook een stap terug, de normale HTC One gebruikt Super LCD3, terwijl de HTC One mini Super LCD2 gebruikt. Ook de schermresolutie is verlaagd van Full HD (1920×1080) naar HD (1280×720). Super LCD is een tegenhanger van het populaire AMOLED wat door veel andere fabrikanten wordt gebruikt, AMOLED is echter moeilijker te verkrijgen door de grote vraag in de markt, vandaar dat HTC als kleinere fabrikant kiest voor Super LCD. Het aantal pixels per inch is afgenomen door het verlagen van de schermresolutie en komt nu uit op 342, dit is echter een verschil wat zeer moeilijk waarneembaar is. Het scherm wordt wel nog steeds beschermd door Gorilla Glass 3.


De camera op de HTC One mini lijkt identiek te zijn aan die van de HTC One, opnieuw heeft HTC gekozen voor een 4 megapixel camera, een aantal dat weinig indruk zal maken bij de consument als er toestellen naast liggen van 8, 13 of zelfs 40 megapixels. Maar het aantal megapixels zegt niet direct iets over de kwaliteit van de foto die kan worden genomen, de kwaliteit van de lens en de grootte van de sensor hebben veel meer invloed op de kwaliteit van de foto. HTC past ook een zogenaamde Ultrapixel-technologie toe, deze kon ons de vorige keer niet zo bekoren maar wellicht heeft HTC deze inmiddels verbeterd. De camera kan uiteraard ook video’s opnemen en doet dit in Full HD (1080p). De camera aan de voorzijde beschikt over 1,6 megapixel en kan video’s opnemen in HD (720p).

De HTC One mini is ook 4G-ready en werkt op alle Nederlandse 4G-netwerken. De accu van de HTC One mini heeft een capaciteit van 1800 mAh, wederom een stukje kleiner dan de accu van de HTC One. Verderop in deze review doen we een uitgebreide accutest.

Al met al kunnen we stellen dat HTC het mes heeft gezet in de hardware en hoewel het verschil in adviesprijs aanzienlijk is, 699 euro voor de HTC One en 499 euro voor de HTC One mini, is het prijsverschil in de winkels een stuk kleiner, slechts 95 euro. Daarmee lijkt de HTC One mini aan de dure kant, verderop in de review zal moeten blijken of de hardware zijn geld waard is.