2min

Tags in dit artikel

, , ,

Conclusie

De grote iPads zijn sinds de introductie in 2010 qua gewicht en omvang altijd redelijk vergelijkbaar geweest. Met de iPad Air heeft Apple een zeer welkome stap gezet en ervoor gezorgd dat de tablet in alle fysieke opzichten aantrekkelijker is geworden. Vooral het verschil in gewicht is een stap waar al enige tijd om werd gevraagd omdat de iPads na verloop van tijd wel eens te zwaar werden om met één hand vast te houden.

Andere voordelen die de iPad Air brengt is bijvoorbeeld de gebruikelijke winst qua prestaties, de aanwezigheid van stereospeakers en volledige 4G-ondersteuning. In mijn ogen zijn de tablet-applicaties voor iOS zowel in kwaliteit als kwantiteit nog altijd superieur ten opzichte van andere besturingssystemen voor tablets zoals Android, Windows 8.1 en de RT-versie daarvan. Het verschil met voornamelijk Android wordt echter wel kleiner en misschien is 2014 daarom ook het laatste jaar dat Apple dat voordeel nog heeft.

De winst op fysiek gebied moet overigens ergens ten koste gaan, maar de concessies zijn tot een absoluut minimum beperkt. Qua accuduur leveren gebruikers -afgaande op onze benchmarkresultaten- een fractie in en de schermhelderheid blijkt uit metingen eveneens wat lager. Van dat laatste heb je bij normaal gebruik echter totaal geen benul.

Nu ik al aan de Touch ID-sensor van de iPhone 5S ben gewend, beschouw ik het gebrek aan die sensor persoonlijk als het grootste gemis vanwege de belachelijke eenvoud om je apparaat te beveiligen, in te loggen en aankopen te verrichten. Een andere eigenschap die ik bij de iPads in steeds grotere mate begin te missen is de mogelijkheid om gebruikersaccounts aan te maken voor verschillende gezinsleden.

Resumerend: De iPad Air in zo goed als alle opzichten de stap die Apple moest maken. De tablet is in fysiek opzicht flink vooruitgegaan, zonder dat er op andere gebieden echt ingeleverd is. Bij de volgende editie hoop ik op de toevoeging van Touch ID en gebruikersaccounts, dat laatste zou al eerder mogelijk moeten zijn. Deze tekortkomingen zijn geen reden om de iPad Air geen Gouden award toe te kennen.
8.8
  • 20% dunner, 28% lichter en bijna 2x sneller dan iPad 4;
  • Nog altijd beste app-ecosysteem;
  • Gratis iWork- en iLife-suites;
  • Goede stereospeakers;
  • Volledige 4G-ondersteuning;
  • Prima bouwkwaliteit;
  • Accuduur minder lang dan iPad 4, nog steeds uitstekend;
  • Nog geen Touch ID aanwezig;
  • Geen mogelijkheid om gebruikersaccounts aan te maken;