6min

Tags in dit artikel

, , ,

Gebruikservaring

Algemeen


Ik heb het afgelopen jaar veelvuldig gebruik gemaakt van de iPad 4 en toen ik de iPad Air in de hand nam, merkte ik direct hoe licht deze nieuwe tablet is in vergelijking met zijn voorganger. Dat is dus ook een van de punten waar Apple naar eigen zeggen keihard aan heeft gewerkt en dus met succes. Toen ik de iPad 4 recenseerde meldde ik dat de tablet wel in een hand te houden is, maar dat je het na een tijd wel aan je pols gaat voelen. Bij de iPad Air is dat minder snel het geval doordat de tablet bijna 30 procent lichter gemaakt is.

Zoals al vermeld zijn de bezels aan de zijkanten van het scherm een stuk dunner geworden, maar Apple had wat dat betreft natuurlijk ook te ver kunnen gaan. Je moet de tablet immers ook nog vast kunnen houden De bezel is nog ongeveer een centimeter breed en dat is dus geen probleem. Apple heeft ook een systeem ontwikkeld waardoor onbedoelde invoer van de duim wordt gefilterd.


iOS & applicaties


Zoals je mag verwachten van een nieuwe iPad draait de tablet op de nieuwste versie van iOS. Als je meer wilt weten over iOS 7, dan verwijs ik je graag door naar onze uitgebreide review. Doordat iOS 7 op visueel vlak flink op de schop is gegaan, is het zeker aan te raden om je in te lezen, mocht je nog niet met het nieuwe besturingssysteem in aanraking zijn geweest.

Er is één zaak in iOS die ik bij de iPads écht begin te missen en dat is de mogelijkheid om meerdere gebruikersaccounts aan te maken. De iPad is vaak een apparaat voor het gehele gezin en het zou daarom ook handig zijn als er de mogelijkheid is om dan meerdere gebruikers aan te maken zodat zij bijvoorbeeld in games hun eigen voortgang kunnen boeken. Voor ouders met jonge kinderen is het bijvoorbeeld ook handig om slechts het gebruik van bepaalde apps toe te staan.

Afgezien van die gebruikersaccounts blijft de iPad op het gebied van software vooralsnog in zijn prijsklasse de tablet met de meeste toepassingen. Wel is het zo dat Microsoft met de Surface Pro (review) en Pro 2 (review) op het gebied van software een goede concurrent heeft gemaakt, al blijven deze tablets op andere gebieden zoals omvang en gewicht nog inferieur.

Op het gebied van mogelijkheden qua software verschilt de iPad Air niet van de vorige iPads, aangezien Apple de oude tablets ook naar de nieuwste versie van iOS laat updaten. Wel is het zo dat mensen die een nieuw iOS-apparaat kopen gratis toegang krijgen tot Apple’s iLife- en iWork-suites, welke voor anderen bij elkaar zo’n 40 euro kosten. Je moet deze apps nog wel vanuit de App Store halen, ze staan standaard nog niet op de tablet, wellicht ook om schijfruimte te besparen voor degene die er niet op zit te wachten. De toevoeging van iWork maakt de iPad ook een tablet waarmee je redelijk goed uit de voeten moet kunnen qua productiviteit. Als dat echter hetgeen is waarvoor je een tablet juist koopt, zou ik toch ook zeker een Surface-tablet in overweging nemen.

Afgezien van de gratis iLife- en iWork-apps is er verder op functioneel gebied weinig anders dan bij andere iPads met iOS 7. Daarom zou ik ook zeggen dat de iPad Air in dit opzicht niet direct een must-have is voor mensen met een iPad 3 of 4.


Scherm


Het scherm in de iPad Air is zo goed als identiek aan dat van de iPad 3 en 4. De resolutie is ongewijzigd en het dat geldt ook voor het schermtype. Ik verwacht dat er in het komende jaar tablets zullen komen die een hogere schermresolutie hebben dan de iPad Air. Het is -net als bij smartphones- echter de vraag of je daar iets van ziet. Apple’s Retina-resoluties zijn ontworpen zodat op normale gebruiksafstand individuele pixels niet van elkaar zijn te onderscheiden.

Wel viel mij in bepaalde situaties op dat het scherm van de iPad Air een fractie minder helder is dan dat van zijn voorganger. Dat blijkt ook uit metingen: 2840 om 3300 Lux. Het lijkt er zodoende op dat het scherm op een andere manier verlicht wordt, mogelijk is dit een opoffering die Apple heeft gedaan om de tablet net wat dunner te kunnen maken. De lagere schermverlichting valt tijdens normaal gebruik niet op, daarvoor hadden de verschillen aanzienlijk groter moeten zijn.

De grootste test voor deze bewering kunnen we vermoedelijk later deze maand uitvoeren, als we de iPad mini 2 aan de kaak stellen. De pixel per inch-ratio van Apple’s nieuwste tablets verschilt onderling namelijk aardig wat van elkaar. De iPad Air heeft 264 pixels per inch, de iPad mini 2 heeft er 324. Apple heeft namelijk gekozen om de resolutie hetzelfde te houden bij de twee tablets, om ontwikkelaars zoveel mogelijk te ontzien. Elke resolutie waarvoor zij extra moeten ontwerpen is er immers weer een extra.


Geluid


De iPad 4 was uitgerust met een mono-speaker en dat vond ik destijds één van de weinige minpunten voor deze editie van de tablet. Het feit dat de iPad mini wel over een dubbele speaker beschikte maakte de boel er natuurlijk niet beter op. Apple heeft bij de iPad Air wel kans gezien om een tweede speaker te monteren en zodoende is er nu dus stereogeluid.

De iPad Air presteert in alle toonhoogten prima voor een tablet. De lage tonen zijn duidelijk aanwezig, maar dit blijft bij mobiele apparaten een gebied dat een nieuwe doorbraak behoeft. Die komt er niet bij de iPad Air. De midden- en hoge tonen zijn prima aanwezig. Ook als je het volume geheel opendraait blijft het geluid helder en is er geen sprake van vervorming of andere negatieve invloeden.

Accuduur


Apple beweert dat de iPad Air bij gemiddeld gebruik een accuduur van ongeveer 10 uur zal bieden. Als je de tablet zwaarder gaat gebruiken, bijvoorbeeld voor games, zal die accuduur natuurlijk wel teruglopen. De iPad 4 biedt een even lange accuduur, maar wel met een grotere accucapaciteit. Het lijkt erop dat Apple het gemis aan extra accucapaciteit kan compenseren dankzij bijvoorbeeld de Apple A7-chipset die zuiniger is. Ook de M7 co-processor zal ongetwijfeld zijn steende bijdragen.

Maar om die bewering wat betreft de accuduur toch te staven heb ik via wat omwegen een oude benchmark uit de kast gehaald: GLBenchmark 2.5, waarin een accutest is verwerkt. Deze test laat op het scherm van de iPad constant een game afspelen, totdat de accu leeg is.

Benchmark: GLBenchmark 2.5 Battery Test (brightness 50%, 60 FPS)


Zoals te zien is, houdt de iPad Air het een krappe 6,5 uur uit in deze test, wat een uitstekende prestatie is, maar de accuduur van de iPad 4 wordt niet helemaal geëvenaard. Dit is dus het aspect waar een kleine concessie is gedaan ten faveure van de omvang van de tablet.

In vergelijking met de tablets die we tot nog toe getest hebben met deze uitputtingsslag kunnen we echter nog altijd stellen dat Apple wel de te kloppen partij is op dit gebied.