3min

Tags in dit artikel

, , ,

Bouwkwaliteit en hardware

Bouwkwaliteit


Apple staat mede bekend om zijn prima bouwkwaliteit en dat is zowel een zege als een vloek. Je hebt als bedrijf immers een goede reputatie, maar die heb je ook hoog te houden. De iPad Air is qua ontwerp flink op de schop gegaan en daarom moet er ook extra naar gekeken worden.

Het scherm van de iPad Air lijkt net wat flexibeler dan dat van de iPad 4. Dat betekent ook dat de beschermende laag net wat eenvoudiger tegen het onderliggende beeldpaneel komt en dus ook makkelijker vlekken creëert. Je moet echter toch flink duwen om die vlekken te creëren.

De tablet is nauwelijks buigbaar en de knoppen zijn perfect in de behuizing verwerkt, daar zit zo goed als geen speling op. In de behuizing zitten verder ook geen kieren, alle onderdelen passen naadloos op elkaar.


Hardware


Net als de iPhone 5S is de iPad Air uitgerust met de Apple A7-chipset. Deze chipset bestaat uit een dual-core processor, een quad-core GPU en een co-processor die bekendstaat onder de naam M7. De processor draait op 1,3 GHz, wat 100 MHz hoger is dan bij de iPhone 5S, het is onduidelijk of de kloksnelheid van de GPU ook verschilt.

De co-processor is iets bijzonders. Deze chip houdt namelijk alle sensoren in de gaten en slaat de data ervan op. De normale processor wordt zodoende ontheven van deze taken en dat levert energiebesparing op omdat de co-processor aanzienlijk minder krachtig is. Afgezien daarvan zet ik mijn vraagtekens bij het gebruik van deze co-processor in de iPad Air, je gaat je tablet mijns inziens immers niet als pedometer of fitnessmonitor gebruiken. Of ik moet ergens wat gemist hebben.

Het werkgeheugen in de iPad Air ligt nog altijd op 1GB. Dat is voor de gemiddelde tablet vandaag de dag niet erg veel, maar dat komt ook doordat de gemiddelde tablet op het veel zwaardere Android-besturingssysteem draait. De opslagruimte kan 16-, 32-, 64- of 128GB bedragen en is niet uit te breiden.

De iPad Air is uiteraard voorzien van een Retina-scherm. Bij Apple’s tablets bedraagt de resolutie daarvan 1536 bij 2048 pixels. Met een schermgrootte van 9,7 inch komt de pixel per inch-ratio bij de iPad Air op 264 pixels per inch uit.


Foto’s en video’s kan je maken met een camera aan de voor- en achterkant. De iSight-camera aan de achterkant heeft een resolutie van 5 megapixel en schiet video’s in 1080p-formaat met 30 beelden per seconde. De FaceTime-camera, die aan de voorkant zit, heeft een resolutie van 1,2 megapixel en schiet video’s in maximaal 720p tegen dezelfde snelheid. De iPad Air heeft geen flitser, bij tablets is dat ook redelijk ongebruikelijk.

Apple heeft geen duidelijkheid gegeven over de capaciteit van de accu in de iPad Air. Uit een teardown van iFixit blijkt echter dat de tweecels-accu een capaciteit van 8.827 mAh heeft. Dat is een aardig stukje minder dan de driecels-accu met 11.560 mAh in de iPad 4. Apple belooft echter dat de iPad Air toch 10 uur mee kan gaan, net als zijn voorganger.