4min

Tags in dit artikel

, , ,

Prestaties

De iPad Air is voorzien van dezelfde Apple A7-chipset die we ook al in de iPhone 5S terug hebben gevonden. Deze telefoon wist puike prestaties te overleggen, de chipset in de iPad Air is daarnaast 100 MHz hoger geklokt, waardoor er van tevoren nog net wat extra’s verwacht kan worden.

Processor


De resultaten in Geekbench 3, waar vooral de processor aan de kaak wordt gesteld, laten al gelijk een positief beeld zien. De iPad Air behaalt een nieuwe topscore en neemt flinke afstand van de beste Android-tablets en de eerste iPads.

Apple maakt de claim dat de iPad Air tweemaal zo snel is als de iPad 4 redelijk waar, al kunnen we afgaande op deze scores niet helemaal spreken van een werkelijke verdubbeling.


Games


Voor het testen van de grafische prestaties gebruiken we 3DMark en GFXBench. Deze benchmarks zijn tegenwoordig te verkrijgen op allerlei verschillende platformen en daardoor kunnen we de scores goed vergelijken met tablets met andere besturingssystemen.

In de Unlimited-test van 3DMark wordt duidelijk dat de iPad Air ook op grafisch vlak erg goed is, maar niet het beste. De Surface Pro 2 scoort immers veel en veel beter. Dat heeft de tablet te danken aan de aanwezigheid van de redelijk capabele GPU die in de Haswell-processor is ingebouwd.


In de onscreen-test van GFXBench 2.7 moet de iPad Air ook andere Surface-tablets voor zich dulden, mede doordat deze apparaten een lagere schermresolutie hebben. Hoe lager de resolutie, hoe makkelijker één beeld te berekenen is en hoe meer beelden er daardoor per seconde berekend worden.


In de offscreen-test wordt duidelijk dat de iPad Air een stuk dichterbij de Surface Pro’s komt als de schermresolutie gelijkt wordt getrokken, maar de Apple A7-GPU is duidelijk geen echte partij voor de Intel HD Graphics-kernen. Ten opzichte van alle andere tablets, inclusief de Surface 2, is de iPad Air duidelijk superieur.

Voor het eerst kunnen we echter concluderen dat de iPad Air op grafisch vlak niet langer de sterkste tablet is, omdat Microsoft een andere aanpak heeft toegepast, die op dit gebied zijn vruchten afwerpt.