Testverantwoording

Voordat we beginnen met het tonen van de prestaties, eerst even aandacht voor onze testverantwoording. Alle Windows 8-systemen die we testen worden aan dezelfde tests onderworpen, zo zijn er een aantal tests waarin we de prestaties op grafisch en desktopgebied testen. Verder testen we de batterijduur en de prestaties van de harde schijf. Alle tests worden gedaan met het ‘Hoge prestaties’-schema van Windows.

Systeem


Voor het meten van de systeemprestaties maken we gebruik van Cinebench 11.5, PCMark 7 en PCMark 8. In Cinebench 11.5 x64 draaien we de CPU-test. We draaien de testsuites PCMark 7 en 8 op de standaardinstellingen.


GPU


Voor het meten van de grafische prestaties worden Unigine Heaven 4.0 en 3DMark gebruikt.

Unigine Heaven draait met de standaardinstellingen op een resolutie van 1280 x 720 pixels. Als het scherm Full HD-ondersteuning heeft draaien we de test ook op die resolutie.

In 3DMark gebruiken we de Cloud Gate-test, speciaal bedoeld voor onder andere laptops. Bij systemen met een discrete videokaart draaien we ook de zwaardere Fire Strike-test en Fire Strike Extreme-test van deze suite.

Harde schijf


Bij het testen van de harde schijf of SSD draaien we de Storage-tests van PCMark 7 en 8. Bij PCMark 8 vermelden we ook de bandbreedte van het opslagmedium.

Accu


De accutest, vermeld op de vorige pagina, doen we aan de hand van Powermark. Deze test draaien we met een volle lading. Vooraf zorgen we dat zaken als screensavers en schermdimming zijn uitgeschakeld. Met behulp van een lichtmeter zorgen we er bovendien voor dat de helderheid van het scherm zo goed mogelijk op 700 Lumen ligt. Dat is een goede helderheid voor gebruik binnenshuis.