Gebruikservaring en accuduur

Gebruikservaring


Eenmaal gekoppeld kan je aan de slag met de Galaxy Gear. Toch ben je vrij afhankelijk van zaken die je op je telefoon moet regelen. Wil je bijvoorbeeld extra applicaties installeren, dan moet dat via de Gear Manager-app op je telefoon. Wil je apps sorteren of verwijderen, ben je eveneens afhankelijk van je telefoon. Een gedeelte van de apparaatinstellingen zijn eveneens enkel bereikbaar via je telefoon. Dat is natuurlijk wat omslachtig.


Het horloge gaat na een ingestelde periode in de slaapstand, wanneer je hem lang genoeg niet gebruikt. Als de Galaxy Gear denkt dat je hem weer wilt bekijken, gaat het scherm weer aan. Dit gebeurt voornamelijk wanneer je met je pols een kantelende beweging naar je gezicht maakt. Op zich werkt dit redelijk goed, de smartwatch heeft het echter redelijk vaak bij het verkeerde eind en ontwaakt dan wanneer dat niet per se de bedoeling is; zonde van de accu. Het komt ook regelmatig voor dat het scherm juist niet ingeschakeld wordt wanneer je dat wél wilt hebben. Hier kan naar mijn gevoel nog wel wat verbeterd worden. Vaak is het zo dat als het niet in één keer lukt, het met normale vervolgacties ook niet meer zal lukken. Gelukkig is er dan ook nog de aan-knop aan de zijkant van het horloge.

Het zal je wel eens overkomen dat je je telefoon ergens laat liggen, als je bijvoorbeeld even naar een andere kamer loopt. Als de afstand tussen de telefoon en het horloge te groot wordt, valt de verbinding weg. Het horloge geeft dit dan aan, maar blijft wel deels bruikbaar. Als je een vergrendelcode hebt ingesteld op het horloge, moet je die dan wel invoeren. Als de apparaten met elkaar zijn verbonden, hoef je ook geen handeling voor ontgrendeling uit te voeren, mits je dat zo instelt. Niet op je telefoon, niet op je horloge en dat is best praktisch.


Na enige tijd gebruik te hebben gemaakt van de Galaxy Gear, kan ik zeggen dat deze een goede pasvorm heeft. Wel is de dikke sluiting waarin de speaker is verwerkt een obstakel als je armen op een ondergrond rusten, bijvoorbeeld als je teksten schrijft op je laptop. Dan vormt het uitstekende gedeelte een soort kantelpunt wat wel eens storend kan zijn.

De Galaxy Gear is overigens deels waterdicht, het horloge heeft een IP55-certificatie. Dat betekent dat het horloge spuitwaterdicht is. Dat is niet voldoende om ermee te gaan zwemmen, maar voor tegen een beetje water kan het horloge dus best.


Opladen


Het opladen vind ik ook redelijk omslachtig. Je hebt de aparte oplaadhouder per se nodig en dat is natuurlijk altijd een obstakel, want het komt ongetwijfeld wel eens voor dat de accu sneller leeg is dan verwacht en dat je de lader niet bij je hebt. Dat er geen micro USB-poort op het horloge zit is op zich nog best begrijpelijk; dan is het lastiger om de zaak waterdicht te krijgen.

Het hele idee van een huls spreekt me overigens ook niet aan. Ik had liever gezien dat Samsung iets praktischer had nagedacht en bijvoorbeeld een magnetische aansluiting zoals bij MacBook’s en Surface-tablets had ontwikkeld. De huls kan daarnaast op twee manieren op het horloge worden geklikt, maar werkt laadt slechts op één manier.

In hoeverre de NFC-chip niet in het horloge verwerkt had vraag ik me overigens ook af, nu zit deze in de oplaadhouder. Als het horloge door integratie veel dikker zou worden, had Samsung van mij gerust mogen overwegen om de hele chip achterwege te laten. Het voegt immers alleen bij de installatie iets toe.


Accuduur


Net als met een smartphone hoef je er over het algemeen niet op te rekenen dat de gebruiksduur met één acculading veel langer dan een dag zal strekken. Met enkel de logische zaken zoals de stappenteller en notificaties ingeschakeld, kom ik persoonlijk in ieder geval niet in de buurt van een tweede dag. Je smartwatch kan dus gewoon elke avond aan de lader, waarschijnlijk vergezeld door je smartphone.

De vraag is in hoeverre je dit een probleem vindt. De meeste mensen zijn gewend dat ze hun telefoon aan het einde van de dag aan het stopcontact verbinden, een extra handeling om ook je horloge op te laden zie ik dus persoonlijk niet echt als een groot obstakel. Jammer is het natuurlijk alsnog. In dit opzicht lijkt de Galaxy Gear natuurlijk in geen velden of wegen op een traditioneel horloge, dat jarenlang doet met één lading.

Of het een irreëel om te verwachten dat de accu langer dan een dag meegaat, mogen Samsung en diens concurrenten in de komende jaren bewijzen.