2min

Introductie

De afgelopen periode heeft vrijwel elke smartphonefabrikant geëxperimenteerd met de schermgrootte van telefoons. Samsung was degene die daarvoor het startschot gaf en na verloop van tijd ontstonden als gevolg daarvan mini-versies van producten als de Galaxy S III en Galaxy S4. Nu de Samsung Galaxy S5 (hands-on) met een scherm van 5,1 inch is aangekondigd, lijkt het een kwestie van tijd voordat ook daarvan een mini-variant van komt.

Vooralsnog deed Sony wel mee met de trend om grotere schermen te adopteren, maar een officiële mini-variant van de topmodellen bleef vooralsnog uit. De Sony Xperia Z1 Compact is op papier dan ook de eerste mini-versie in Sony’s assortiment. Al direct zien we dat de Japanse fabrikant het over een andere boeg gooit met deze smartphone. Hoewel de telefoon aanzienlijk kleiner is, betekent dat niet dat Sony het apparaat ook mindere specificaties meegeeft.

Dat de mini-versies van Sony’s concurrentie in de regel vaak krachteloos was, is in onze recensies ook vaak een punt van kritiek geweest. Natuurlijk was de prijs er ook wel naar, maar het maakte de apparaten ook vaak minder bruikbaar. Het leek er vaak meer op dat de fabrikanten wilden meeliften op het succes van hun eigen vlaggenschepen. Daarmee werden mensen die graag een beperkte schermgrootte en toch goede prestaties wilden niet geholpen.


In de onderstaande tabel vind je de concurrentie van de Sony Xperia Z1 Compact. Ik heb hierbij in eerste instantie gekeken naar andere kleine varianten van topmodellen, maar ik neem bijvoorbeeld ook de iPhone 5S mee vanwege zijn schermgrootte. Qua specificaties is dat de voornaamste concurrent van de Xperia Z1 Compact.

Model Prijs
Samsung Galaxy S4 mini (review) 275 euro
HTC One mini (review) 345 euro
Sony Xperia Z1 Compact 500 euro
Apple iPhone 5S (review) 595 euro
LG G2 mini Onbekend

Sony kondigde de Xperia Z1 Compact begin januari aan en de telefoon ligt sinds begin februari in de winkels. Door Sony is een adviesprijs van 549 euro vastgesteld en dat is relatief hoog, maar het was door de hoogwaardige specificaties wel te verwachten. De winkelprijs is inmiddels al gezakt naar ongeveer 500 euro.

De Xperia Z1 Compact is verkrijgbaar in de kleuren limoengroen, roze, wit en zwart. Er is geen variatie in opslagcapaciteit, deze bedraagt altijd 16GB en is desgewenst uit te breiden middels een micro SD-kaartje.