3min

Camera


Sony heeft de Xperia Z1 Compact uitgerust met de eigen Exmor RS-sensor die in staat is om foto’s met een maximale resolutie van 21 megapixel vast te leggen. De sensor gaat gepaard met de G Lens van het bedrijf. Sony blaast nogal hoog van de toren over deze onderdelen, maar de Xperia Z1 stelde ons juist teleur. De verwachtingen voor de Xperia Z1 Compact zijn daarom ook niet bepaald hooggespannen.

Foto’s


De camera in de Xperia Z1 Compact reageert normaliter redelijk snel nadat je op de sluiterknop drukt. De Camera-app is standaard ingesteld op een automatische functie waarmee de smartphone zelf de meest geschikte mode uitkiest om foto’s te schieten. Dat werkt prima en ik kan aanraden om deze functie te gebruiken. Er zullen zich wel eens situaties voordoen waarbij de functie niet goed reageert, maar dan kan je nog altijd één van de overige opties selecteren.

1: Externe belichting, 2: Geen belichting, zonder flitser, 3: Met flitser

Het was redelijk lastig om de eerste foto scherp te krijgen. Na vijf pogingen was de geplaatste foto veruit de beste, de overige foto’s waren volledig onscherp. Met externe belichting weet de Xperia Z1 ook al geen scherpe foto neer te zetten, maar wordt het beeld nog wel relatief helder gemaakt. Veel andere smartphones overhandigen enkel een zwarte afbeelding met hier en daar een hint van een prikkertje, meer niet. Wat dat betreft doet Sony het wel goed, maar voor deze foto hoeven we nou ook niet gelijk de vlag uit te hangen.

De foto met flitser is wat overbelicht, maar wel scherp. Hierover heb ik op zich weinig te klagen.

1: Beweging, 2: Buiten, van dichtbij, 3: Op korte afstand

Het vastleggen van bewegingen gaat de Xperia Z1 Compact niet heel best af. Ik heb weliswaar veel slechtere foto’s gezien, maar echt scherp is deze nou ook weer niet. Ik heb hier overigens gekozen voor een handmatige instelling, de foto met de automatische instelling was net wat slechter.

De foto van de stenen is maar deels scherp. Waar de scherpte er wel is, is ook direct erg veel detail zichtbaar. Er is voldoende verschil qua kleuren te zien, maar ze ogen toch wat uitgewassen.

De foto van de auto is wat donker maar kan er wel mee door. Je ziet bijvoorbeeld nauwelijks nog de stenen onder de auto, die zo goed als volledig worden overstemd door de schaduw die het vehikel veroorzaakt.

1: Van grote afstand, 2: Zelfde afstand, ingezoomd

De Xperia Z1 Compact heeft last van het grote verschil in helderheid op de laatste foto’s. Het is niet voor het eerst dat we een camera zien die de voorgrond veel te donker maakt. De ingezoomde foto is nog relatief scherp, dat zal ongetwijfeld mede te danken zijn aan het grote aantal megapixels in de sensor.

Video’s


Het schieten van video’s gebeurt in een Full HD-resolutie met 30 beelden per seconde. Ik zou zeggen dat 60 beelden per seconde tot de mogelijkheden zou moeten behoren gezien de rekenkracht van de Snapdragon 800-chipset, maar mogelijk zijn er andere zaken die een bottleneck vormen. Wel beschikt de Xperia Z1 Compact over optische stabilisatie, waardoor kleine trillingen van de hand minder invloed moeten hebben op de uiteindelijke video.


De video is net als de meeste foto’s aan de donkere kant. Dat duidt erop dat de pixels in de sensor van de Xperia Z1 Compact eigenlijk te klein zijn, waardoor ze te weinig licht vangen. Omdat de beeldsnelheid op 30 fps ligt, stotteren de auto’s ook wat door het beeld. De weliswaar harde wind wordt ook niet altijd even goed weggefilterd, ondanks de dubbele microfoon.

De stabilisator levert op zich wel redelijk goed werk af, al kan het beter. De scherpte van de video is ook in orde.