2min

Tags in dit artikel

, , ,

Gebruikservaring & accuduur

Gebruikservaring


Om maar met de deur in huis te vallen; de Sony SmartWatch 2 heeft mijn leven niet veranderd. Ik verwacht redelijk wat van de markt voor wearables, maar de mogelijkheden met de SmartWatch 2 zijn echt nog veel te beperkt. Hoewel het wel eens van pas komt dat je een notificatie ontvangt en gewoon op je pols kan kijken, moet je er toch snel bij zijn voordat de notificatie weer weg is. Ben je te laat, dan moet je je smartwatch ontgrendelen door tweemaal op de aan-knop te drukken en de notificaties-app te openen.

Het is ook wel handig dat je veel zaken die je op het horloge hebt openstaan direct op je smartphone kan openen. Je kan behalve dingen bekijken immers niet veel uitvoeren op het horloge. Het komt er dus min of meer op neer dat het horloge echt een voorportaal voor je smartphone is. Op functioneel gebied voegt de SmartWatch 2 weinig nieuws toe, het horloge maakt sommige dingen makkelijker.

Op het horloge zijn nog bepaalde zaken in te stellen. Zo kan je een andere wijzerplaat kiezen, een pincode instellen of de trilfunctie en bepaalde voorgeïnstalleerde apps aan of uitzetten. Ik mis wel een mogelijkheid om de applicaties op het hoofscherm in te delen of eventueel een eigen achtergrond te kiezen.


Je kan wel extra wijzerplaten downloaden, maar deze fungeren als afzonderlijke apps die je telkens handmatig moet openen, anders springt de SmartWatch 2 naar een van de standaard wijzerplaten die bepaalde rechten hebben die niet aan de apps van derden kunnen worden gegeven. Dat ga je natuurlijk niet telkens doen. Sommige apps spelen hier wel op in door een functie te bieden om na een inactiviteit van bijvoorbeeld 5 minuten automatisch op te starten.

Ook het verwijderen van apps die niet (meer) bevallen is erg omslachtig. Voor zover ik kan zien, kan dit enkel door ze op te zoeken in de Google Play Store en daar op de knop Verwijderen te drukken. Dit kan niet vanuit het menu van je smartphone.


Accuduur


Sony verdient complimenten voor de accuduur van de SmartWatch 2. Waar de Galaxy Gear meestal na een dag door zijn lading heen is, gaat de SmartWatch 2 dagenlang tot zelfs een week mee op een lading. De hardware in het horloge is dan ook niet echt krachtig, maar dat is functioneel gezien ook niet echt nodig.

De lange accuduur is grotendeels te danken aan het scherm dat niet erg goed is, maar waarschijnlijk wel energiezuinig is. Als het horloge niet gebruikt wordt, geeft het alleen zwart/wit-kleuren weer.