2min

Tags in dit artikel

, ,

Bouwkwaliteit & aansluitingen

Bouwkwaliteit


Op de vorige pagina schreef ik bij het uiterlijk al over de keuze van Asus om het aluminium deels te vervangen door plastic en glas. Dat heeft over het algemeen een negatief effect op de bouwkwaliteit, maar een positief effect op het gewicht van het toestel. Als ik de body van de behuizing onderzoek en hier en daar druk zet op de behuizing, heb ik eigenlijk niets te klagen. De body van de behuizing heeft qua bouwkwaliteit eigenlijk niet ingeleverd. Mogelijk is er wel een verschil als je de laptop laat vallen, maar daarover kunnen we kort zijn, dat is voor geen enkele laptop een goed idee.


De deksel waarin het scherm zich bevindt, beschikt over glas van Gorilla Glass, nu kunnen we daar weinig klachten over hebben, want Gorilla Glass levert gewoon kwalitatieve producten, maar de algehele stevigheid van de deksel is wel degelijk minder dan voorheen. De deksel is ook enigszins te buigen, met flikkeringen in het scherm tot gevolg. Ondanks deze constateringen zal de deksel ongetwijfeld prima tegen een stootje kunnen en echt niet zomaar afbreken of schade oplopen.

Als we het scharnier van het scherm bewegen, dan voelt dit vrij stroef aan. Dat moet ook wel, want deze ultrabook beschikt over een touchscreen. Wat dan echt onwenselijk is, is een scherm dat gaat bewegen/klapperen als je het cherm aanraakt. Het scherm is overigens wel goed te bewegen als je de kijkhoek wilt aanpassen.

Aansluitingen


Aangezien de Asus Zenbook in de categorie ultrabook valt, is het altijd even afwachten wat voor aansluitingen aangeboden worden. De ruimte is namelijk beperkt. Asus heeft ervoor gekozen om een VGA- en LAN-adapter mee te leveren met de ultrabook. Hiervoor zijn deze poorten wel beschikbaar, maar niet direct in de behuizing. Een verstandige keuze, want een VGA-aansluiting is vrij breed en een LAN-aansluiting weer vrij hoog.

Asus heeft ervoor gekozen om de voor- en achterkant van de laptop compleet vrij te houden van aansluitingen, ook de knop om de laptop aan te zetten zit in het toetsenbord verwerkt, waardoor de zijkanten zo rustig mogelijk blijven.


Aan de linkerkant zijn vier aansluitingen te vinden, een gaatje voor de stroomadapter, een USB-poort, micro-HDMI-poort en een koptelefoonaansluiting die tevens kan worden gebruikt door een microfoon of headset.

Aan de rechterkant vinden we drie aansluitingen: Een mini-Display-poort, een USB-poort en een SD-kaartlezer. Beide USB-poorten zijn overigens USB 3.0-poorten. Asus heeft de USB 2.0-poorten vaarwel gezegd op dit model. Er is dan ook geen blauwe kleuronderscheiding te vinden, wat in mijn optiek weer positief is voor het ontwerp van de laptop.


Tot slot heeft Asus gekozen voor een mooie locatie voor de speaker, deze bevindt zich bij het scharnier van het scherm, boven het toetsenbord. Daardoor is de speaker vrijwel onzichtbaar.