3min

Tags in dit artikel

, , ,

Camera, geluid, scherm & accuduur


Camera


De camera in de Ascend Y530 schiet foto’s in 5 megapixel. Daarmee is nog niet direct iets gezegd over de kwaliteit van de foto’s, dat is ook afhankelijk van andere aspecten zoals de lenzen en snelheid van de sensor.

De Ascend Y530 is niet buitensporig traag bij het schieten van foto’s. De kwaliteit is wel wat je kunt verwachten: Niet echt scherp en bij wat minder omgevingslicht al snel onderbelicht. De Ascend Y530 is niet al te snel bereid om de flitser te gebruiken om dat de compenseren.



Geluid


Het geluid dat de Ascend Y530 voortbrengt is niet heel indrukwekkend, vooral de hoge tonen niet. Lage tonen zijn juist opvallend aanwezig. Er zit weinig kracht in de speaker, in een wat rumoerige omgeving wordt het geluid eenvoudig overstemd.

De meegeleverde headset is nog redelijk goed, de pasvorm daargelaten. Het geluid is in alle toonhoogten zeker acceptabel. Als je maar weinig gebruikmaakt van een headset, kan je deze wat mij betreft prima gebruiken.


Scherm


Een scherm van 4,5 inch is in deze prijsklasse relatief groot, van de concurrentie die ik in de introductie noemde zijn alleen de Acer Liquid E2 en de Motorola Moto G voorzien van zulke grote schermen. De Moto G heeft wel een veel hogere schermresolutie, die van de Liquid E2 is ook een tikje hoger dan Huawei’s smartphone.

Dat verschil zie je wel, maar ik vind het scherm van de Ascend Y530 zeker niet slecht. Teksten zijn goed te lezen en op gebruiksafstand zijn afzonderlijke pixels ook nauwelijks zichtbaar. Acer en Motorola tonen aan dat het beter kan, maar gezien de prijs doet Huawei het niet verkeerd.

Het scherm is redelijk gevoelig voor vingerafdrukken, maar reflecteert invallend licht niet buitensporig veel. Als je buiten bent kan je het scherm nog redelijk goed aflezen.

Accuduur


In de Ascend Y530 is een accu met een capaciteit van 1.700 mAh geplaatst. Voor een hedendaagse Android-smartphone is dat wellicht aan de krappe kant, maar de hardware is natuurlijk ook niet zo veeleisend.

Benchmark: 1 uur video streamen (verbruikte accucapaciteit)


In de accutest van Techzine komt de Ascend Y530 er ondanks die hardware gewoonweg slecht uit. In een uur tijd kost het de Ascend Y530 meer dan een vijfde van de accucapaciteit om een YouTube-video op het scherm te toveren, dat is een erg hoog verbruik. Ik heb de test tot driemaal uitgevoerd en uiteindelijk het gemiddelde genomen, de cijfers waren constant hoger dan ik ooit tevoren heb gezien. Een verklaring zou kunnen zijn dat er in de achtergrond veel services actief zijn.

De Ascend Y530 is bij normaal gebruik na een dag ook wel echt aan het einde van zijn latijn. Veel goedkope smartphones hebben in dit opzicht problemen, dat is voor de Huawei Ascend Y530 dus niet anders.