3min

Gebruikservaring & accuduur

Gebruikservaring


In gebruik is de Gear 2 Neo niet zo’n verandering ten opzichte van de Galaxy Gear (review). Dat betekent eigenlijk dat ik ook dit horloge redelijk nutteloos vind. In de interface is wel een grote wijziging gemaakt, per scherm kunnen vier snelkoppelingen naar apps worden weergegeven, in plaats van één per pagina. Dat vergroot de bereikbaarheid wel aanzienlijk.

De notificaties zijn wel leuk en aardig en soms zorgen ze ervoor dat je weet dat je je telefoon niet uit je broekzak hoeft te prutsen, maar ik heb toch niet het gevoel dat ik niet meer zonder het horloge kan. Samsung gaf aan dat de Galaxy Gear "iets speciaals" mist en dat vind ik bij de Gear 2 Neo exact hetzelfde.


Tijdens het gebruik voelt de Gear 2 Neo snel genoeg aan. Het gebeurt wel met grote regelmaat dat het scherm onbedoeld ingeschakeld wordt middels de polsbeweging. Dat is op zich geen ramp, maar als het horloge bijvoorbeeld met water in aanraking komt kan er vanalles gebeuren. Voor je het weet sta je je hartslag te meten, start je een muziekje of bel je een vriend of vriendin op, zonder dat je het doorhebt. Je kan de polsbeweging uitschakelen, maar dat is natuurlijk óók weer niet handig.

Ik vind het wel tof dat je muziek op het horloge kan plaatsen en afspelen, eventueel ook via een bluetooth-headset. Het is jammer dat er geen gps-module aanwezig is, anders kon je gewoon gaan fietsen of hardlopen met enkel het horloge aan. Dan hoef je je telefoon niet mee te zeulen om je workout vast te leggen. Natuurlijk zou je dan ook eventuele binnenkomende gesprekken missen. Overigens is de Gear 2 Neo in staat om een bluetooth-connectie met zowel je smartphone als draadloze headset te onderhouden, wat opmerkelijk is en er waarschijnlijk op wijst dat er ondersteuning voor bluetooth 4.1 is ingebouwd.

Net als bij de Gear Fit vind ik het jammer dat Samsung niet op gezette tijden de hartslag van de gebruiker meet. Wellicht heeft Samsung dat wel overwogen maar is dat te intensief voor de accu, het is in ieder geval jammer dat het überhaupt niet als optie wordt geboden. Dit gebeurt ook niet als je je slaap vastlegt. Bij het monitoren van activiteiten wordt de hartslag wel constant vastgesteld, maar krijg je uiteindelijk alleen een gemiddelde. In een grafiek waarin je wel een verloop zou moeten zien ontbreekt de data, net als bij de Gear Fit.

Als je in een chatgesprek meerdere berichten van dezelfde persoon ontvangt, toont de Gear 2 Neo (net als zijn voorganger) om onverklaarbare redenen steeds de inhoud van het eerste bericht in een notificatie. Dat voelt voor mij zo onlogisch als het maar kan. Dit is bijvoorbeeld ook zo wanneer je meerdere ongelezen e-mails vanuit hetzelfde adres in je mailbox hebt staan.


Accuduur


Tijdens mijn testperiode heeft de Gear 2 Neo een accuduur van tussen de twee en drie dagen op de mat gelegd. Dat is natuurlijk afhankelijk van tal van instellingen en het gebruik op zichzelf. Ik heb bijvoorbeeld ’s nachts mijn slaapgedrag vastgelegd en ook een paar keer een activiteit laten monitoren. Ik vind de accuduur acceptabel, maar het mag altijd nog beter. Ten opzichte van de enkele dag die de Galaxy Gear bood is dit echter al een aanzienlijke verbetering.