3min

Introductie

Nokia gaat met de Lumia 630 proberen de onderkant van de markt te winnen. Een uitdaging kunnen we dit zeker noemen want de laatste maanden is het enorm druk geworden in de prijsklasse tussen de 100 en 200 euro. Nokia mikt met de Lumia 630 daar precies tussen, met een adviesprijs van 149 euro. Om het allemaal nog spannender te maken probeert Nokia niet teveel te bezuinigen zodat er wel een kwalitatief product over blijft. Of dat ook is gelukt gaan we in deze review bekijken.

De Nokia Lumia 630 is het eerste toestel dat verschijnt sinds Nokia is overgenomen door Microsoft. De naam Nokia is nog steeds aanwezig en voor welke naamgeving Microsoft in de toekomst gaat kiezen is officieel nog steeds onduidelijk. Voor nu houden we het gewoon even op Nokia, tot Microsoft met een nieuwe naam op de proppen komt. Hoewel je snel zou kunnen denken dat de Lumia 630 de opvolger is van de Lumia 620, moeten we dit volgens Nokia gek genoeg meer zien als de opvolger van de Lumia 520.

Als we het toestel nader bekijken vallen meteen een paar dingen op, zo is het toestel beschikbaar in het zwart en wit, maar ook in het geel, groen en oranje. Wij ontvingen van Nokia de laatstgenoemde variant, mede vanwege het WK Voetbal. Naast de normale versies heeft Nokia ook nog dual-sim varianten van het toestel, deze zijn een paar tientjes duurder.


Als we naar de specificaties van het toestel kijken, zien we al snel dat Nokia best goede keuzes heeft gemaakt. Zo heeft het bedrijf gekozen voor 4,5 inch scherm, een prettig formaat als je het mij vraagt. Aan de binnenkant zit vervolgens een Qualcomm Snapdragon 400-chip met een kloksnelheid van 1,2 GHz, 512MB aan werkgeheugen en 8GB aan opslagcapaciteit. De opslagcapaciteit is echter ook nog uitbreidbaar via microSD met maximaal 128GB. Dat zijn zeker geen slechte specificaties, voor Windows Phone is 512MB aan werkgeheugen over het algemeen ook voldoende. Aangezien de Lumia 630 voorzien is van de allernieuwste versie van Windows Phone moeten we wel even controleren of dat wederom het geval is.

Zoals eerder vermeld is de onderkant van de markt erg druk, maar is er vrijwel alleen concurrentie van Android-toestellen. Er is geen iPhone in deze prijsklasse te krijgen en de keuze voor Windows Phones is zeer beperkt en doet altijd onder voor dit toestel. Als we naar de Android-concurrentie kijken zien we verschillende toestellen van Acer, Alcatel, Huawei, Sony en niet te vergeten: Motorola. Motorola is met de Moto G erg dominant aan de onderkant van de markt. De grootste concurrent voor deze Lumia 630 is waarschijnlijk dan ook de Moto G.

Model Prijs
Alcatel One Touch Pop C7 (review) 120 euro
Motorola Moto E (review) 130 euro
Nokia Lumia 630 140 euro
Acer Liquid E3 (review) 165 euro
HTC Desire 310 (review) 165 euro
Motorola Moto G (review) 170 euro
Sony Xperia L (review) 180 euro
HTC Desire 500 (review) 180 euro
Huawei Ascend G6 (review) 190 euro

Zoals je in bovenstaande tabel kan zien is de adviesprijs van 149 euro al verleden tijd en is het toestel op dit moment alvast te krijgen voor 140 euro.