3min

Camera, geluid, scherm & accuduur

Camera


De Nokia Lumia 630 beschikt over een 5 megapixel-camera, helaas heeft Nokia ervoor gekozen geen flitser aan dit toestel toe te voegen. Wel kan de camera focussen door op het scherm te drukken. In normale omstandigheden zou het toestel dus een redelijke foto moeten kunnen schieten. In een donkere omgeving zal dit toestel snel tekortschieten. Hieronder enkele foto’s om de camera aan een basistest te onderwerpen.


Zoals te zien is op bovenstaande foto’s doet deze camera een beetje wat je ervan verwacht kan verwachten. In een slecht verlichte omgeving slaan de foto’s snel wat donkerder uit. Verder heeft Nokia gewoon voor een goedkopere sensor gekozen, vandaar dat deze ook niet in staat is om bewegende objecten goed te fotograferen. Foto’s van dichtbij en met een goede belichting komen wel prima uit de verf. Wat mij opviel bij het nemen van de foto’s is dat je beter de Nokia Camera-app kan gebruiken dan de normale camera-app. Die van Nokia doet nog wat autocorrecties die de foto ten goede komen.

Geluid


De Nokia Lumia 630 beschikt over één speaker. Het volume van deze speaker is buitengewoon hoog, daarover hebben we weinig te klagen. Ook het geluid is redelijk zuiver, wel missen we zoals gewoonlijk wat lage tonen, maar slecht is het zeker niet, helemaal niet als je de prijs van de smartphone mee in beschouwing neemt.

Het enige nadeel aan het geluid van de Lumia 630 zit in het ontwerp van de smartphone, als je het toestel met de rug op tafel legt wordt het geluid ernstig gehinderd en klinkt het allesbehalve zuiver. Bij het afspelen van geluid is het dus van belang dat de telefoon niet wordt neergelegd.

Behalve een speaker levert Nokia ook een earbud-headset mee. Niet echt mijn favoriet, ze zitten niet echt comfortabel. Wat dat betreft heb ik liever in-ear oortjes. Het geluid dat uit de oortjes komt is prima, daar heb ik weinig op aan te merken.

Scherm


De Lumia 630 is voorzien van een 4,5 inch IPS LCD-scherm met een schermresolutie van 480 x 854 pixels, daarmee kom je op een gemiddeld pixeldichtheid van 218 pixels per inch. Dat is vergeleken met de concurrentie, maar de Motorola Moto G, mogelijk de grootste concurrent van dit toestel, gaat daar ruimschoots overheen. Het scherm van de Moto G is even groot, ook de techniek (IPS LCD) is gelijk, maar de schermresolutie van de Moto G is een stuk hoger. We kunnen dus concluderen dat het scherm niet het hoogtepunt van dit toestel is.

De kijkhoek en kleurevenaring van het scherm van de Lumia 630 zijn prima gezien de prijs van het toestel. De kijkhoek is zeer goed, maar de kleuren lijken wat donkerder dan ze moeten zijn. Persoonlijk heb ik een beetje moeite met de scherpte van het scherm, dat had echt beter kunnen zijn. Ook lijkt de laatste coating op het scherm wel erg vingerafdrukgevoelig. Aan de andere kant juist weer wel pluspunten voor Nokia omdat het bedrijf heeft gekozen voor Corning Gorilla Glass 3, dat komt de stevigheid van het scherm en het toestel ten goede.

Accuduur


Benchmark: 1 uur video streamen (verbruikte accucapaciteit)


Uit bovenstaande benchmark valt af te lezen dat een uur video afspelen ruim 10 procent van de accuduur verloren gaat. Daarmee scoort de Lumia 630 in de bovenste regionen en voorziet de smartphone ook nog eens in een goede accuduur. Deze smartphone gaat dan ook eenvoudig een hele dag mee op een volgeladen accu.