4min

Gebruikservaring & software

De Nokia Lumia 930 is eigenlijk de Windows Phone waar we al even op zaten te wachten. Zeker na de introductie van de Lumia 1520 (review). Qua hardware en prestaties ontlopen de Lumia 930 en de Lumia 1520 elkaar niet veel, maar de Lumia 1520 was een zogenaamde phablet met een groot scherm van 6 inch en dat kan niet iedereen bekoren. Deze Lumia 930 is een stukje kleiner met 5 inch en een gangbaarder formaat en daardoor geschikt voor een veel grotere groep gebruikers.

De Lumia 930 voelt in gebruik goed aan, als je navigeert door de software voelt alles enorm snel aan. Het scherm is ook goed responsief en je hoeft dus nooit op je telefoon te wachten. Van haperingen tijdens het wisselen tussen schermen is ook absoluut geen sprake. We waren van Windows Phone al gewend dat het besturingssysteem niet heel zwaar is in tegenstelling tot bijvoorbeeld Android. Het feit dat Windows Phone niet zo zwaar is in combinatie met deze krachtige hardware zorgt dan ook voor een hele goede gebruikservaring.


Microsoft heeft ervoor gekozen de Lumia 930 met een opslagcapaciteit van 32GB te leveren en dat is niet uitbreidbaar. Het toestel beschikt namelijk niet over een microSD-slot, wel biedt Microsoft uiteraard nog 15GB aan opslagcapaciteit in de OneDrive-cloud aan. Voor zware gebruikers zou die 32GB een beperking kunnen zijn omdat er maar ongeveer 25GB van over blijft. Het is een klein puntje van kritiek, waar een kleine doelgroep mogelijk last van kan hebben.

Het toestel ligt redelijk lekker in de hand, ik schrijf expres redelijk, omdat de rechte aluminium zijkanten toch wat minder prettig in de hand liggen dan bijvoorbeeld afgeronde zijkanten. Daarentegen draagt de constructie van de Lumia 930 wel meer bij aan de bouwkwaliteit. Het zijn keuzes die een smartphonefabrikant moet maken, het toestel ligt dus niet perfect in je hand, maar vervelend is het ook zeker niet.

Software


De Lumia 930 is voorzien van de nieuwste versie van Windows Phone, net als de Lumia 630 (review) beschikt ook dit toestel over Windows Phone 8.1. Deze nieuwe versie brengt verschillende verbeteringen met zich mee, waar veel gebruikers al tijden op wachten. Zo beschikt Windows Phone 8.1 over een berichtencentrum genaamd Action Centre, dat qua gebruik en ervaring grotendeels overeenkomt met het berichtencentrum op Android. Het is enorm handig dat alle meldingen voortaan gebundeld en verzameld worden op één locatie in plaats van dat je alle apps apart af moet. Deze toevoeging had Microsoft eigenlijk al veel eerder moeten doen, maar beter laat dan nooit.

Voor andere verbeteringen in Windows Phone 8.1 verwijs ik graag door naar de review van het besturingssysteem. Daar zijn we dieper in gegaan op alle kleine verbeteringen.

Naast een hele waslijst aan verbeteringen in Windows Phone 8.1, is er ook een wijziging doorgevoerd waar veel gebruikers minder enthousiast van worden. Voorheen kon je de standaardzoekmachine aanpassen van Bing naar Google, dat is vanaf Windows Phone 8.1 niet meer mogelijk. Ik vind het jammer dat Microsoft die optie heeft verwijderd, want ik vind dat de gebruiker deze keuze moet kunnen maken. Verder denk ik ook dat maar weinig gebruikers deze instelling ook daadwerkelijk wijzigen.

Cortana


Een andere grote verbetering aan Windows Phone is Cortana, dit is de persoonlijke assistent van Windows Phone en de concurrent van Apple’s Siri en Google Now. Helaas geldt ook voor deze assistent dat die vooralsnog niet in het Nederlands beschikbaar is, maar wel in het Engels. Ik heb Cortana uitgebreid aan enkele testen onderworpen in combinatie met een Android-toestel en een iPhone. Ik kwam eigenlijk vrij snel tot de conclusie dat Cortana best wel goed in elkaar zit en duidelijk de betere is van de drie persoonlijke assistenten.

Eigenlijk is Cortana op bijna alle vlakken beter dan Google Now en Siri. Zo is de database van relevante locaties en activiteiten in Cortana veel groter dan in Android of iOS. Als ik bijvoorbeeld vraag naar de dichtstbijzijnde McDonalds, Burger King, benzinepomp, supermarkt of bar, dan krijg ik van Cortana keer op keer de beste antwoorden.

Natuurlijk is het jammer dat de assistent nog niet in het Nederlands werkt en het is te hopen dat daar snel verandering in komt. Het enige wat ik bij Cortana wel mis is dat ik de assistent niet kan aanroepen. Google Now kan je activeren met de tekst "Ok Google".

Apps


De beschikbare apps die meegeleverd worden in Windows Phone 8.1 zijn nog steeds vooral nuttig en van toegevoegde waarde. In tegenstelling tot Android voegt Microsoft niet allemaal apps toe waar niemand op zit te wachten of die iedereen gratis kan downloaden. Natuurlijk is ook op dit Windows Phone-toestel een mobiele versie van Office geïnstalleerd met Excel, Powerpoint en Word, maar ook OneDrive, OneNote en Skype. Uit de Nokia-collectie zijn Here Drive, Here Maps, Nokia Beamer, Nokia Camera, Nokia Creative Studio en Nokia Storyteller geïnstalleerd. Met Here Drive beschikt het toestel over wereldwijde offline navigatiemogelijkheden, ik blijf dat een pluspunt van elk Windows Phone-toestel vinden.

Op de apps die Microsoft heeft toegevoegd valt weinig aan te merken. De meeste apps leveren echt een toegevoegde waarde om het toestel productiever of bruikbaarder te maken. Goed, de Nokia Creative Studio en Story Teller liggen mij persoonlijk wat minder, maar dat is een klein detail.

Er zijn ook een aantal apps van derden toegevoegd, welke Microsoft van mij wel achterwege had mogen laten. Zo zijn de apps van Facebook, Line en Vine vooraf geïnstalleerd. Dit zijn apps waar niet iedereen gebruik van maakt. Wel kan je deze apps met twee drukken op het scherm verwijderen.