Conclusie

De iMac met Retina 5K-display is een geweldig stukje technologie, dat staat absoluut voorop. Het Retina-scherm oogt simpelweg ongelofelijk goed en ook op andere gebieden heeft deze iMac duidelijke upgrades ondergaan.

Maar voor dit moment is deze iMac eigenlijk een computer afkomstig uit de toekomst. Voor de normale consument kan ik namelijk geen goede algemene reden bedenken om deze computer aan te schaffen. Dit is de computer die je zou willen aanschaffen, maar daarvoor missen de meeste mensen nou net die cruciale geldboom in de tuin.

Bij Apple hebben mensen vaak het gevoel dat producten te hoog geprijsd zijn. Op het eerste gezicht zou je dat bij deze iMac ook zeggen, maar met de hardware -en vooral het scherm- in het achterhoofd, valt het nog erg mee. Maar laten we wel wezen, je gaat niet zomaar bijna 3K aftikken voor een computer.

Voor de professional is dit een heel ander verhaal, hoewel geld natuurlijk nog altijd een rol zal blijven spelen. Ben je voor je werk veelvuldig bezig met grafische taken, dan is de iMac met Retina 5K-display dankzij het scherm gewoon het summum van 2014. Hoogstwaarschijnlijk geldt datzelfde ook nog wel voor een groot deel van 2015.

Maar voor de meesten is de iMac met Retina 5K-display toekomstmuziek. Apple zal dit scherm uiteindelijk voor alle versies van de iMac gaan gebruiken, zoals we ook al bij de iPad en iPhone en een deel van de MacBook’s zien gebeuren. Dat proces kan echter nog jaren duren.
9.2
  • Scherm is fenomenaal goed;
  • Degelijke bouwkwaliteit;
  • Veel opties om uit te breiden bij aankoop..
  • ..maar na aankoop is alleen nog het werkgeheugen te vervangen;
  • OS X ontbeert een functie om vensters makkelijk te ordenen;
  • Hoge aanschafprijs;