3min

Verpakking & uiterlijk

Verpakking


In de opmerkelijk gevormde verpakking van de iMac vind je natuurlijk de computer zelf. Bij het bestellen kan je zelf kiezen of je de iMac het liefst geleverd ziet worden met een muis of een Magic Trackpad, wat vergelijkbaar is met het fenomenale touchpad dat we al jarenlang kennen van de MacBook-reeks. Wil je zowel een muis als touchpad hebben, dan betaal je 69 euro extra, ook kan je nog kiezen voor de aloude Apple Mouse.


Apple levert verder een draadloos toetsenbord en een bundeltje met boekjes mee. Herstelsoftware heeft de iMac aan boord.

Uiterlijk


Op cosmetisch gebied is de iMac met Retina 5K-display niet anders dan zijn voorgangers, de behuizing en afmetingen zijn bijvoorbeeld hetzelfde. Maar sterker nog: de all-in-ones zijn in feite onafscheidelijk. Daarbij vergeet ik voor het gemak natuurlijk even dat het scherm natuurlijk veel scherper is dan voorheen het geval was.

Apple slaagt er dus in om het 5K-scherm van de nieuwe iMac in dezelfde behuizing te steken. Dat is niet vanzelfsprekend, want voor de aansturing van de hogere resolutie van het scherm was volgens Apple ook intern nieuwe hardware vereist. Apple benadrukte bijvoorbeeld dat er in feite geen gangbare technologie bestond die krachtig genoeg is om zoveel pixels aan te sturen. Daarom heeft het Amerikaanse bedrijf een eigen controller ontwikkeld.


Voorop de iMac vind je dus het 5K-scherm dat een formaat van 27 inch heeft. Eromheen zit een relatief forse zwarte bezel. Het verkleinen van deze rand om het scherm zou op termijn nog wel een punt van verbetering kunnen zijn, op dit moment moeten we ook rekening houden met vrij dunne behuizing van de all-in-one. Het verkleinen van de bezel heeft vooral een optisch voordeel, daar je de iMac niet in de hand vasthoudt zoals bij een iPad of iPhone natuurlijk wel het geval is. Onder de onderste rand van het scherm zit een aluminium vlak met in het midden een glanzend en donker Apple-logo.

De voorkant van de iMac is natuurlijk helemaal vlak, maar de achterkant is juist voorzien van een bolling, waardoor alle hardware in de behuizing past. Op de achterkant kom je een vrij groot Apple-logo tegen, eveneens donker en glanzend. Onderaan heeft Apple aan de ene kant de aan/uitknop geplaatst, aan de andere zijde zitten de nodige aansluitingen. Van links naar rechts is de iMac voorzien van een headset-poort, een SD-kaartlezer, vier USB 3.0-poorten, twee Thunderbolt 2-aansluitingen en een LAN-poort.


Als het niet in het oogt hoeft te springen, kan je het beter wegwerken. In de ruimte achter de standaard van de iMac vind je dan ook nog de nodige zaken terug. Allereerst zijn er inkepingen waar warme lucht uit wordt geblazen. Ook is er een klepje waarachter het werkgeheugen schuilgaat, zodat je op termijn een upgrade kunt uitvoeren. Er kan maximaal 32GB in de iMac worden gestoken, er is ruimte voor vier DDR3-reepjes. Als laatste is er de aansluiting voor de stroomkabel, hier zit ook een knopje om het klepje voor het werkgeheugen te openen. Dit kan dus enkel als de computer is uitgeschakeld.

De standaard van de iMac is een eenvoudig en minimalistisch ogende gebogen plaat aluminium met een cirkelvormig gat erin. Dat gat kan je gebruiken om kabels netjes weg te leiden. De standaard is niet in hoogte verstelbaar, aan het einde zit wel een scharnierpunt om de hoek van het scherm te wijzigen.