3min

Uiterlijk

Als je een beetje thuis bent in smartphones, dan is het al bij de eerste aanblik duidelijk dat dit toestel uit Sony’s Xperia-lijn afkomstig is. De Xperia Z-toestellen hebben bij elke nieuwe versie een vers uiterlijk gekregen, maar de verschillen waren steeds maar beperkt en dat zorgt er dan ook voor dat er direct herkenning is.

De afmetingen van de Xperia Z5 zijn identiek aan die van de Xperia Z3. De Xperia Z3+ was 0,4 millimeter dunner, wat zijn weerslag op de accucapaciteit en -duur had. Van die fout heeft Sony hopelijk geleerd. Het gewicht van de Xperia Z5 bedraagt 154 gram, wat redelijk normaal is.


Net als bij de Xperia Z3 kiest Sony ook nu voor een behuizing bestaande uit metalen zijdes en plastic in de hoeken. Zowel op de voor- als achterzijde van de smartphone is glas geplaatst. Het glas op de achterzijde is ditmaal van een matte afwerking voorzien, in het verleden was dit steeds een doorzichtig glanzend oppervlak. De matte afwerking oogt en voelt een stuk hoogwaardiger, een bijkomend voordeel is dat vingerafdrukken nauwelijks kans hebben om te blijven staan.

Op de voorzijde van de Xperia Z5 vinden we natuurlijk het scherm, met erboven en onder vrij forse randen. Keer op keer heb ik de hoop dat Sony nou eindelijk eens wat aan die randen doet, maar steeds kom ik bedrogen uit. De randen langs de zijdes van het scherm zijn ook niet bovengemiddeld dun, maar wel acceptabel.

Helemaal boven- en onderaan de voorkant zit in de rand een speaker verwerkt. In de onderste inkeping zit ongetwijfeld ook de primaire microfoon. Boven het scherm zitten een camera, een LED voor de accustatus en sensoren voor omgevingslicht en nabijheid. Onder het scherm zit buiten de speaker verder niks, de Android-knoppen zijn in het scherm geïntegreerd.


Op de achterzijde van de Xperia Z5 heeft Sony linksboven de primaire camera geplaatst, met eronder een enkelvoudige flitser. Iets verder naar onder zit centraal in het midden een NFC-zone. De Sony- en Xperia-merknamen zijn op de achterzijde vermeld, maar allerlei andere verplichte vermeldingen zijn op een labeltje in de sim-lade geplaatst. Daardoor blijft de achterzijde veel strakker.

Bovenop de Xperia Z5 zit een aansluiting voor een headset, alsook een secundaire microfoon voor het wegfilteren van omgevingsgeluid. Op de onderzijde zit in het midden een micro USB-aansluiting, precies waar we hem willen hebben. Sony plaatste deze tot de Xperia Z3+ steeds op de linkerzijde, wat gewoon niet ideaal was. Links van de USB-poort zit een element dat je bij smartphones eigenlijk nooit meer ziet: een bevestigingsgat voor een polsbandje. Zover ik me voor de geest kan halen is Sony eigenlijk de enige fabrikant die smartphones hier nog consistent van voorziet.


Op de linkerzijde is een klepje geplaatst, met daarin het al besproken labeltje met verplichte meldingen. Ook is er een uitneembare plastic lade waarin een microsim- en microSD-kaartje geplaatst kunnen worden. De rechterzijde herbergt de aan/uit-knop, volumeknoppen en een knop voor het bedienen van de camera.

Net als bij alle andere Xperia Z-modellen is het niet mogelijk om deze smartphone te openen. Dit betekent dus dat het vervangen van een accu speciale hulpmiddelen vereist en dus niet snel onderweg kan gebeuren. Het tegenovergestelde zie je eigenlijk ook nog maar zelden.

De Xperia Z5 heeft een IP68-certificaat, wat betekent dat het toestel stof- en waterbestendig is. Het toestel zou onder water minstens een half uur moeten overleven op een diepte van 1,5 meter. Ondanks deze eigenschap heeft Sony kans gezien om de aansluitingen voor USB en de headset open te laten. Er zijn dus geen klepjes die je regelmatig hoeft te openen en dat komt het gebruiksgemak natuurlijk ten goede.