4min

Scherm, geluid & camera

Scherm


Met de reguliere Xperia Z5 doet Sony niet mee met alle gekte rondom een zo hoog mogelijke schermresolutie. Het toestel heeft gewoon een Full HD-resolutie en wat mij betreft is dat al meer dan genoeg. Met het 4K-scherm in de Xperia Z5 Premium is het natuurlijk een heel ander verhaal.

Zoals gewoonlijk maakt Sony gebruik van een IPS LCD-paneel. Met een resolutie van 1080 bij 1920 pixels en een oppervlak van 5,2 inch kom je uit op een pixeldichtheid van 428 pixels per inch. Dat is meer dan genoeg om een mooi scherp beeld te hebben, waarbij je afzonderlijke pixels absoluut niet van elkaar kunt onderscheiden.

Natuurlijk zijn de nodige technologieën zoals Triluminos en X-Reality weer van de partij om een zo mooi mogelijk beeld te creëren. Eerlijkheid gebiedt me ook te zeggen dat ik qua kleurevenaring geen kritiek heb. De kleuren lijken goed te kloppen, ze zijn flets noch overdreven: gewoon mooi in balans. Het scherm is ook voldoende helder. Met tegenlicht kan het soms wel lastig zijn om de display goed af te kunnen lezen, de beschermlaag is vrij reflectief. Vingerafdrukken blijven ook niet bovenmatig makkelijk staan, dat was een tekortkoming die in het verleden wel vaak moesten constateren bij Sony.


Geluid


De Xperia Z5 is uitgerust met twee speakers, welke boven- en onderaan de voorzijde zijn geplaatst. Die plaatsing is ideaal, want die blokkeer je niet snel met je handen.

Helaas is het geluid van de Xperia Z5 niet krachtig te noemen, ondanks dat het toestel over twee speakers beschikt. Het geluid is bovendien vrij vlak. Dat lage tonen niet uit de verf komen is niet ongebruikelijk, maar ook hoge tonen zijn nauwelijks aanwezig en dat zou toch niet nodig moeten zijn.

Camera


De camera in de Sony Xperia Z3+ was één van de mindere elementen van het toestel. Destijds viel het al op dat de Xperia Z3+ niet beschikt over een optische stabilisator, wat bij steeds meer dure smartphones de standaard is. Sony probeert trillingen middels softwarematige aanpassingen af te vangen. Dit zien we wel vaker, zelfs bij toestellen die over echte optische stabilisatie beschikken, zoals de iPhone 6 Plus.

Voor het eerst sinds de Xperia Z1 heeft Sony het aantal megapixels in de camerasensor verhoogd, niet dat daar nou echt aanleiding toe was want met 20,7 megapixel waren de vorige Xperia-toestellen ook al rijkelijk voorzien. Hoe dan ook, de Xperia Z5 kan foto’s in maximaal 23 megapixel schieten. We hebben in het verleden helaas al regelmatig moeten concluderen dat het verhogen van het aantal megapixel niet per definitie beter is voor de foto’s, ik begrijp de stap van Sony daarom ook niet direct.

Tijdens het nemen van de foto’s valt op dat de Xperia Z5 in dit opzicht niet altijd de snelste is. Bij eenvoudige foto’s valt het allemaal wel mee, maar soms lijkt het toestel in de achtergrond allerlei bewerkingen uit te voeren waardoor je even moet wachten voordat je een foto kan nemen. Dit is dus niet altijd het geval, maar alleen wanneer het toestel van mening is dat er bepaalde bewerkingen nodig zijn.

Bij de eerste serie foto’s kijken we naar de macro-functie en hoe het toestel binnen en buiten presteert. De macrofoto is scherp, maar wel een beetje overbelicht. Bij de kantoorfoto is het beeld eveneens scherp, maar opmerkelijk flets. Wat ik ook deed, tijdens het nemen van de foto stond de Xperia Z5 erop dat de Document-stand werd geselecteerd. Ook de foto buiten is enigszins flets. Van ruis is gelukkig niet zoveel sprake.

De tweede serie foto’s richt zich op de prestaties bij verschillende vormen van belichting. De eerste foto is met externe belichting, de tweede zonder externe belichting noch flits, bij de derde dezelfde situatie met flits. De eerste foto is mooi scherp en goed belicht, de tweede is natuurlijk aardig donker maar de Xperia Z5 weet de helderheid aardig op te krikken, al levert dit wel wat ruis op. De foto waarbij de flitser is gebruikt is goed belicht en mooi scherp.


Al met al vind ik de camera van de Xperia Z5 best goed. De foto’s zijn in de regel scherp en bevatten niet al te veel ruis. Wel is het jammer dat de kleuren in sommige situaties wat flets uitpakken, wat deels komt doordat de Xperia Z5 niet altijd de goede mode weet te selecteren.