2min

Scherm, geluid & camera

Scherm


Het scherm in de Lumia 650 heeft een resolutie van 720 bij 1280 pixels en een grootte van 5 inch. Hiermee kom je uit op 294 pixels per inch. De Lumia 640 had wat dit betreft dezelfde eigenschappen. Het scherm zou wel wat scherper mogen zijn, maar in deze prijsklasse volstaat een dergelijke resolutie prima.


De Lumia 650 beschikt over een OLED-scherm. Dat is in deze prijsklasse nog zeker niet vanzelfsprekend, behalve bij de toestellen van Samsung. De OLED-schermen zijn in staat om zwarttinten zeer goed te tonen. Ook spatten kleuren bijna van het scherm af, maar eerlijk gezegd vind ik ze bij de Lumia 650 wel wat overdreven. Hoe dan ook: het scherm is vergeleken met het IPS-scherm in de Lumia 640 en Lumia 550 echt een fikse verbetering.

Geluid


De speaker van de Lumia 650 zit aan de onderzijde. Dit is op zich een goede locatie, maar je kan ‘m wel met je hand afdekken als je de telefoon in landschapsmode vasthoudt. De speaker zelf is absoluut niet krachtig, zelfs met het volume volledig open hoor je niet bijzonder veel van muziek. De kwaliteit van de muziek is ook niet echt om over naar huis te schrijven, het geluid is gewoon best wel vlak.


Camera


De Lumia 650 heeft een camerasensor met 8 megapixel aan boord. De camera wordt bijgestaan door een flitser. Voor het maken van video’s is de resolutie maximaal 720p, wel is er een tweede microfoon aanwezig zodat omgevingsgeluid gefilterd kan worden tijdens het telefoneren en filmen.

De onderstaande foto’s zijn gemaakt met de Lumia 650. In de eerste reeks kijken we voornamelijk naar de prestaties bij verschillende situaties van belichting. De eerste foto is met externe belichting, de tweede zonder belichting en de laatste met flitser. De tweede reeks betreft een foto buiten, binnen en van dichtbij.De foto’s die de Lumia 650 maakt zijn kwalitatief goed, als je even in het achterhoofd gaat dat de telefoon nog geen 200 euro moet kosten. Er is natuurlijk nog best veel ruimte voor verbetering, maar over het algemeen zijn de foto’s scherp, goed belicht en hebben ze niet al te veel ruis.

Tijdens het maken van de foto’s viel me op dat de Lumia 650 soms héél lang nodig heeft om de foto’s weg te schrijven. Het opslaan kan soms tot wel vijftien seconden duren. Doorgaans is de foto wel direct opgeslagen, maar het is wel opmerkelijk.